Mısır'da 10 bin kadın orduyu protesto etti

Mısır'da kolluk güçlerinin kadına karşı şiddetini protesto etmek için 10 bin kadın Tahrir'de yürüdü. Kadınlar ordunun kadını aşağılayan tutumunu protesto ederken iktidarı devralacak islamcı siyasi partilerin kadına bakışından da yakındılar.

Mısır'da Cuma günü bir kadın protestocunun kolluk güçleri tarafından, yarı çıplak hale getirilip vahşice dövülmesinin yankıları sürüyor. Salı günü 10 bin kadar kadının bu nedenle Kahire'nin merkezinde yaptığı protestonun hedefinde askeri yönetim vardı. Kadınlar etraftakilere, “Tantavi kadınlarınızı soyuyor, gelin bize katılın” diye seslendi. Hüseyin Tantavi, Hüsnü Mübarek'in 11 Şubat'ta iktidardan indirilmesinden beri ülkeyi yöneten Askeri Konsey'in başındaki asker. Kadınlar “Mısır'ın kız çocukları kırmızı çizgimizdir” dediler.

Askeri konsey durumdan ötürü üzüntülerini dile getirirlen, kadınlara saygılarının tam olduğunu ve kadınların protesto hakkında ve politik hayatta yer almalarını takdir ettiklerini ifade etti. Son günlerdeki protestolarda protestoculara sert şekilde saldıran kolluk güçleri on dört kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden olmuş, ordu protestocuları holigan kendilerini ise ulusun koruyucusu olduğunu iddia etmişti.

Tahrir'den Gazeteciler Sendikası'na yürüyüş
Kadınlar etraflarını koruyucu bir halka oluşturan erkeklerle Tahrir meydanından Gazeteciler Sendikası'na kadar slogan atarak, askeri yönetimin iktidarı bırakmasını talep ederek yürüdüler.

Ordu şimdiye değin protestoya katılan kadınların kötü ahlaklı olduklaını belirtmiş, Mart ayında göz altına alınan kadın protestocular bakirelik testine tabi tutularak aşağılanmıştı.

Ancak bazı kadınlar ordu karşıtı protestolara katılmadıkları için islamcı partileri de eleştiriyorlar. İslamcı partiler “kadın onurunu” savunmalarına rağmen, çok kademeli seçimlerin gidişatını bozacak herhangi bir duruma dahil olmuyorlar. Köktenci Müslüman Kardeşler ve daha tutucu olan Nur Partisi şu an seçimlerde iki önde gelen parti.

Yürüyen kandınlardan bir tanesi olan Muhammed Fevez, “Bu bir onur mücadelesi. Ancak onların onur ya da dinle dertleri yok. Sadece politik kazançlarını düşünüyorlar” dedi.

(soL - Dış Haberler)