Mısır seçimlerinde yok yok

Mısır'da 23 Mayıs tarihinde ilk turu gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine Mübarek döneminde istihbarat başkanı olan ve İsrail'in adamı olarak nitelendirilen Ömer Süleyman da aday oldu.

1993 yılından beri Mısır'ın istihbarat şefi olarak görev yapan Ömer Süleyman, 6 Nisan'da ilk turu 23 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koydu. 72 bin seçmenin 1 gün içerisinde topladığı imzalarla son anda cumhurbaşkanlığa adaylığını koyan Ömer Süleyman, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin (SCAF) bu kararında olumlu veya olumsuz bir etkisi olmadığını açıkladı.

“Ölüm tehditleri alıyorum”
Dün Al Akhbar gazetesinde röportajı yayımlanan Ömer Süleyman, "Devrimin meşru taleplerini destekliyorum. Eski rejim lağvolmuştur ve geriye dönüş mümkün değildir" açıklamasında bulundu. Ömer Süleyman röportajında ayrıca cumhurbaşkanlığına aday olduğu duyulduğunda, Müslüman Kardeşler'den ve diğer İslamcı gruplardan ölüm tehditleri aldığını da söyledi.

“Yeni anayasa yoksa istifa ederim”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra eğer yeni bir anayasa hazırlanmaz ise istifa edeceğini belirten Süleyman, “sembolik cumhurbaşkanı” olmak istemediğini ve demokrasiye geçiş sürecinde ülkesini korumak istediğini söyledi.

1993’ten beri Mısır’ın istihbarat şefi olan Ömer Süleyman, CIA ve ABD ile geliştirdiği yakın ilişkiler ile biliniyor. 2009 yılında Foreign Policy dergisi tarafından Ortadoğu’nun en güçlü istihbaratçısı olarak gösterilen Ömer Süleyman’ın, 11 Eylül saldırılarından sonra birçok El Kaide militanının yakalanmasında ve mahkûmlara yapılan işkencelerde parmağı olduğu da iddia ediliyor.

Ömer Süleyman siyasi amaçlarını dört maddede özetledi.

- Polis gücünü arttırarak ve kanunları uygulayarak ulusal güvenliği restore etmek. Kimse hukukun üstünde değildir.

- Ekonomik büyümeyi hızlandırmak ve iş olanakları yaratmak için yatırım ve turizm kanallarını tekrar açmak. Mısırlı işadamlarını ülke içerisinde yatırım yapmaları için desteklemek ve yabancı yatırımlar için haklarını koruyan yeni yasalar çıkartmak

- Tekelleri yasaklayarak, çalışma koşullarını geliştirerek, yoksul ailelere yardım ederek sosyal adaleti desteklemek.

- İfade özgürlüğünü garanti altına almak.

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden bu yana yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerine 20’den fazla kişi aday oldu. Adaylar arasında Müslüman Kardeşler’den Hayrat el-Şater, Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa ve Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmet Şefik gibi isimler de bulunuyor.

“Süleyman’ın adaylığı devrime hakarettir”
Müslüman Kardeşlerin adayı olan Hayrat el-Şater, Ömer Süleyman’ın adaylığını ilişkin olarak “Biz eski rejime geri dönülmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu yüzden Süleyman’ın adaylığı, devrime yapılan bir aşağılamadır” dedi.

Seçimler 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek ve ordunun Haziran ayı sonunda yeni seçilmiş başkana görevi devretmesi bekleniyor.

(soL - Dış Haberler)