Mısır halkı bu sefer de yenilir mi?

soL Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Alper Birdal, soL gazetesinin “Erdoğan’ın ‘kardeşi’ gidici” başlığıyla manşete taşıdığı haberde, Mısır’da İslamcı Müslüman Kardeşler ve Mursi iktidarına dönük halk ayaklanmasının başarı şansını değerlendirdi.

Alper Birdal -soL
Mısır halkı, iki yıl önce olduğu gibi yine meydanlarda. İki yıl önce Hüsnü Mübarek'e karşı başlayan isyanın çok meşru temelleri vardı. Piyasacı, gerici, Amerikancı politikaların canından bezdirdiği halkın öfkesi Mübarek'i hedef aldı ve onu 2011 Şubatı'nda devirmeyi başardı.

Halk hareketi alabildiğine meşruydu ancak mücadeleyi emperyalizme ve kapitalizme karşı bir mecraya taşıyamadı. Mübarek devrildi ama halk da yenildi. Yenilginin aldığı biçim, Müslüman Kardeşler gericiliği oldu. Çünkü Müslüman Kardeşler örgütlüydü ve iktidarı talep ediyordu.

İslamcı iktidarın Mübarek rejiminin temel politikalarından köklü bir kopuşu temsil etmek gibi bir niyeti asla olmadı. Amerikancılık biçim değiştirerek devam etti İsrail'le uyumlu politikalar da öyle. Yeni iktidar Mübarek dönemine kıyasla emperyalizme ne gibi “farklı” hizmetler sunabileceğini özellikle Suriye ve Filistin bahsinde gösterdi. Yeni muktedir Mursi, Tahran'daki Bağlantısızlar Zirvesi'nde Esad'ın kellesini istiyor, İsrail Gazze'de yeni bir katliam yaparken Hamas'ı Suriye'den kopartmaya çalışıyordu.

Mısır halkı içinse işler eskisinden de beterdi. Benzin ve ekmek kuyrukları büyür, genç işsizler ordusuna her gün binler eklenirken, Müslüman Kardeşler IMF kapısında avuç açıyordu. Üstelik yoksulluğun, Amerikancılığın üzerine bir de ipinden boşanan Selefi sürüleri eklenmişti. İki yıl sonra işler hem bölgede hem de Mısır'da bir kez daha karıştı. Halkın sokaklara dökülmesinin yine alabildiğine meşru nedenleri var. Halk, yine sonuna kadar haklı! Ancak halk hareketi yine aynı tehlikelerle karşı karşıya. Örgütlülük, iktidar perspektifi ve ille de düzen değişikliği...

İki yıl sonra halk hareketinin bu konularda daha ileride olduğunu gösteren bir işaret yok henüz. Görünen, iktidara talip olanların halkı inim inim inletenler olduğu. Vitrindekiler Genelkurmay Başkanı Fettah Sisi'ler, tescilli Amerikancı Baradey'ler...Tanzanya'da konuşan ABD Başkanı'nın sözleri tuzağın ikinci kez kurulduğu endişesini artıracak nitelikte. Obama, Mursi'yi muhalefetle birlikte çalışmaya ve demokratik reformlar için daha fazla çaba harcamaya çağırıyor. Yani ABD'nin bölge stratejisinin ince ayarlarına daha uygun bir iktidar istiyor sıcağı sıcağına. Mursi'yle ya da Mursi'siz...