Mısır’da uranyuma göz mü yumuluyor?

Mısır’da uranyum izine rastlandı. Uzmanlar silah yapımında kullanılmış olacağı ihtimalini üzerinde duruyor.

soL (DIŞ HABERLER) Mısır'da yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumun izi sürülüyor. Birleşmiş Milletler nükleer izleme ekibinin Mısır'da ayrıca bu malzemelerin silah yapımında da kullanıldığı şüphesini taşıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Mısır'ın Silahsızlanma Anlaşması'na uyup uymadığına dair denetlemeler yaparken uranyum izine rastladı. Gizli raporda göre uranyumun silah olarak bulunup bulunmadığı ise açıklanmıyor. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili uranyum atomik silah olarak kullanılabilecek durumda olabileceğini belirtti.

Mısır hükümeti nükleer başlık olarak kullanılabilen uranyumun izine rastlanmasını ise radyoizotopları konteynerlarından bir şekilde bulaşmış olacağı şeklinde açıkladı.

Filistin'de barışı sağlamak için ABD ve İsrail'le görüşme ve işbirliği halinde bilinen Mısır'da uranyumun izine rastlanılması şaşkınlık yaratmazken, ABD'nin nükleer karşıtlığı üzerinden politikalar yürütmesi ve İsrail'in tüm uluslar arası anlaşmaları reddederek nükleer geliştirmesini akıllara getirdi. Bu durumda Mısır'ın da ABD'nin nükleer anlamda silah depolarından biri olabilmesi ihtimali de yorumlar arasında.