Mısır’da eylemler büyüdü, baskı artıyor

Mısır’da eylemlerin dördüncü günü, en büyük kalabalıklara sahne oldu. Artık tehdidi ciddi biçimde hissetmeye başlayan Mübarek hükümeti, başta iletişimi kısıtlamak olmak üzere her türlü baskıyı artırıyor. Müslüman Kardeşler de eylemlere katılma kararı aldı, gösteriler Sina Yarımadası’na kadar yayıldı.

4 gündür halkın sokaklarda olduğu Mısır’da Cuma namazı sonrasında yapılan eylemler, önceki günlere göre daha büyük kalabalıklara sahne oldu. Birçok kentte gösteriler yaşandı, polis eylemcilere gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale ederken, eylemciler ise taşlarla karşılık verdiler. Polis, yer yer plastik ve gerçek mermilerle de göstericilere saldırdı.

“Hüsnü Mübarek defol” sloganlarıyla bugün başkent Kahire’nin yanı sıra, İskenderiye, Dimyat, Demenhur, El-Minye, Süveyş, İsmailiye ve Mansure’de toplam yüz binlerce kişi yürüdü. İlk defa Sina yarımadasındaki Gazze Şeridi’ne yakın El-Ariş kentinde büyük eylemler yapıldı.

Eylemlerde düne kadar 7 kişi hayatını kaybetmişti ve 1000’e yakın kişi gözaltına alınmıştı.. Ölenlerden üçü, gösterilerin ilk defa dün sıçradığı Sina Yardımadası’nda yaşamını yitirdi.

Polis göstericiyi böyle vurdu!

Kahire’de çok sayıda ölü
Başkent Kahire’de hükümetin güvenlik güçleri olayları kontrol etmekte çok zorlanıyor. Başkanlık Sarayı yakınında büyük eylemler yapılıyor.

Başkentteki El Tahrir Meydanı’nda güvenlik güçleri eylemcilerin direnişi karşısında meydandan çekilmek zorunda kaldılar. Ancak görgü tanıkları, meydanda çok sayıda ölü olduğunu ifade ediyorlar. Henüz eylem sürdüğü için net sayı bilinmiyor.

Abdülminem Riyad Meydanı’nda da eylemciler bir polis arabasını ateşe verdiler. El Azhar Üniversitesi’nin önünde de 20 bin kişi toplanmış bulunuyor.

Eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey, dün sürpriz bir kararla Mısır’a geldi. Hükümete muhalifliğiyle bilinen Baradey, Mübarek yerine liderliğe oynuyor. Baradey ve bir diğer muhalefet lideri, Demokratik Cephe Partisi Başkanı Usame El Gazali bugün polisler tarafından bulundukları yerde çevrelenerek hareket etmeleri yasaklandı.

Şeyh Zayed’de roket saldırısı
Sina’daki Şeyh Zayed kentindeki eylemlerde şiddet dozu yüksekti. Kentteki polis karakoluna roket saldırısı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin arama noktasına da bir roket atıldı, ancak roket isabet kaydetmediği için yaralanan olmadı.

Müslüman Kardeşler de eylemlere katıldı
Mısır’da önemli bir gelişme, Müslüman Kardeşler örgütünün de eylemlere katılması oldu. İlk günlerinde eylemlere katılmayan ve herhangi bir değerlendirmede bulunmaktan kaçınan İslamcı örgüt, bugün eylemlere katılma kararı aldı. Müslüman Kardeşler liderlerinden Abdülminem Fettuh, sabah saatlerinde “Bugünkü eyleme bütün gücümüzle katılacağız” açıklaması yaptı.

Gösterilerde Tunus’tan aynı taktik
Mısır’daki gösterilerde şimdiye kadar Tunus’a benzer şekilde tek bir merkezde toplanmak yerine, farklı şehirlerde farklı meydanlarda toplanma taktiği tercih edildi. Nüfusu Tunus’a göre çok kalabalık olan Mısır’da bu ayrı eylemler dahi on binlerce kişiyi bir araya getirebiliyor.

Mansure’de 40 binden fazla gösterici bir araya geldi. Kentte eylemciler, iktidardaki Mübarek’in Ulusal Demokratik Partisi’nin binasını tahrip ettiler.

Sanatçılardan eylemcilere destek
Mısır’da halk Mübarek hükümetine karşı ayaklanırken, sanatçılar da eylemcilerden desteklerini esirgemediler. 150 Mısırlı sanatçı, eylemlere destek açıklaması yapan bir bildiri yayınladılar.

Ürdün’de destek eylemleri
Ürdün’ün başkenti Amman ve diğer kentlerde de Mısır’daki halk ayaklanmasına destek eylemleri yapıldı. Göstericiler Mısır’daki eylemcilerin isteklerini destekleyen pankartlar taşıdılar ve Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek’e karşı sloganlar attılar. Başka ülkelerde de Mısırlılar, ülkelerindeki eylemlere destek olmak üzere gösteriler yaptılar.

İletişim yasaklanmaya çalışılıyor
Mısır hükümeti, olayları kontrol altına almak için ülkedeki baskıyı artırıyor. Ülkede internet yasaklanmış durumda, internete giriş ve cep telefonlarından kısa mesaj gönderme uygulaması hükümet tarafından engelleniyor.

El Cezire kanalının Kahire bürosunun da telefonlarının kesildiği, kanalın muhabiri Ahmed Mansur’un sivil polis tarafından sokak ortasında dövüldüğü bildirildi. Mısır devletin ait uyduda da El Cezire kanalının yayını tamamen durduruldu.

(soL - Dış Haberler)