Meşal tekrar Hamas'ın lideri seçildi

Hamas yaptığı açıklamada yapılan gizli seçim ile Halid Meşal’in uzun süredir önderliğini yaptığı örgütün tekrar lideri olarak seçildiğini duyurdu. Seçimler Meşal’in Ortadoğu’da Batı’ya kayan desteğinin örgüt içinde de onaylandığı yorumlarına neden oldu.

Bugün Hamas tarafından yapılan açıklamada Halid Meşal’in örgütün başına tekrar seçildiğini duyuruldu. Geçtiğimiz gün Gazze’deki lider kadroların oylamasının bitmesinin ardından İsrail hapishanelerinde ve sürgündeki yöneticilerin de oylamasının bitirildiği bildiği bildirilmişti

Katar’da konuşlanmış olan Meşal Türkiye ve Mısır’la kurduğu yakın ilişkiler ve “Arap Baharı” sürecinde yıllardır kendilerini destekleyen Suriye ve İran gibi ülkelere karşı geliştirdiği politikalar ile eleştiri alıyordu. Meşal 2007’de Gazze’nin kanlı bir şekilde ele geçirilmesinin ardından örgüt ve bölgenin siyasal izolasyondan kurtulması sürecinin de kilit isimlerinden.

Örgütün “Şura” adı verilen ve 60’a yakın kişiden oluştuğu düşünülen yönetim konseyinin çoğunluğunun oylarını alan Meşal’in yeniden seçilmesi Filistinli Ma’an haber ajansına göre çoşku ile karşılandı. 1996 yılından beri ülkenin başında bulunan Meşal’in 4 sene daha bu görevi sürdürmesi bekleniyor. Meşal daha önce liderlik pozisyonundan çekilmek istediğini belirtmişti.

Hamas, Şam'da bulunan bürosunu geçtiğimiz sene Katar'ın başkenti Doha'ya taşımıştı.

Hamas’ın pragmatik kanadını temsil ediyor
Gazze üzerindeki ambargonun kaldırılması tartışmalarındaki açıklamaları ile gündeme gelmişti. Filistin devletinin yanında bir İsrail’i de kabul edebileceğini açıklaması, açıklamanın detayları ve ne kasttetiği konusunda bir çok soru işareti barındırsa da İslamcı örgütün tarihinde bir ilk olmuştu.

Time of İsrael sitesinin haberine göre ise Meşal’in yeniden seçilmesi ayrıca Gazze şeridi konusunda Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile yapılan uzlaşma görüşmelerinin de devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. İki örgütün liderleri tarafından da çok sıcak bakılmayan uzlaşı görüşmeleri Katar emiri tarafından Mısır’da düzenlenmek üzere organize edilmeye çalışılıyor.

2012 Ocak ayında örgüt merkezini Şam’dan Katar’a taşıyan Meşal Arap Baharı sürecinde de Batı yanlısı güçler arasında yaptığı denge oyunu ile bir süredir eleştiriler almaktaydı. Meşal’in tekrar görevinin başına seçilmesi de Hamas’ın Meşal’in son hamlelerine destek olarak yorumlanıyor.

(soL – Dış Haberler)