Meşal’in zaferi İran’da yankılandı

İsrail’in “dökme kurşun” operasyonundan zaferle çıktığını ilan eden ve saldırılara direneceklerinin altını çizen Hamas örgütünün lideri Halid Meşal hafta sonu İran’daydı.

soL (DIŞ HABERLER) Hamas'ın İsrail karşısında kazandığı zaferi ilan etmek için diplomatik tura çıkan Meşal Pazar günü İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat'la görüştü.

Meşal, İran İslam Cumhuriyeti'nin Gazze Şeridi'ndeki zaferlerine büyük katkıları olduğunu belirtti. Ateşkesle ilgili olarak ise Meşal "İsrail ablukası son bulana kadar kalıcı bir ateşkesin bir anlamı yoktur" dedi. Meşal ayrıca İran'ın dini lideri Ayetullah Hameney tarafından da sıcak bir karşılama gördü. Hameney Meşal'e İsrail'den gelecek yeni saldırılar olabileceğini ve buna karşı önlem alması gerektiği uyarısında bulundu. Hamaney ayrıca İslamcı direnişin belki de yeni bir savaşa hazır olması gerektiğini ve "bu zaferin başka zaferleri de beraberinde getireceğini" belirtti.

19 aydır süren ambargonun kaldırılmasının birincil öncelikleri olduğun belirten Meşal, "İşgal devam ettiği sürece ateşkes mümkün değildir" dedi. Basın konferansında hazır bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçeyr Muttaki de dünya ülkelerini yeniden yapılanmaya yardım etmeye çağırdı ve "Siyonist rejimin ateşini söndüren" Hamas ve Gazze halkını övdü.

'Hamas'ın İran'la organik bir bağı yok'
Hamas örgütünün ve Gazze halkının İsrail'in yoğun bombardımanında aldığı darbelere rağmen örgütün siyasi lideri Meşal'in dün gerçekleştirdiği Tahran zirvesi yenilginin kabul edilmeyip zafer kazanıldığının ilanı oldu. Batı'nın İran'ın Hamas örgütünü para ve silahla desteklediği iddialarının pompalandığı ve İran'ın da hedef tahtasına konduğu son günlerde bu tür bir zirve dikkat çekti. Hamas militanları tarafından İran'la ilgili iddialara yönelik olarak "İran'dan sadece manevi destek alıyoruz, organik bir bağımız yok" açıklamaları yapılırken İsrail-Gazze çatışması bir süredir İsrail ve ABD - Hamas ve İran çatışması olarak kodlanıyor.