Meksikalılar ABD’ye giden yolları kapattı

Meksika hükümetinin ABD sınırına ordu birliklerini yerleştirmesini, yüzlerce Meksikalı ABD'ye giden yolları trafiğe kapatarak protesto etti.

soL (DIŞ HABERLER) Meksika hükümetinin ABD sınırına ordu birliklerini yerleştirmesini, yüzlerce Meksikalı ABD'ye giden yolları trafiğe kapatarak protesto etti.

Kuzey Meksika'daki bir çok sınır kasabasındaki köprülerde trafik durma noktasına geldi. Protestocular orduyu sivillere kötü davranmakla suçlarken hükümet görevlileri ise yol kapama eylemlerinin uyuşturucu çeteleri tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Uyuşturucu çetelerine karşı 2006 yılından itibaren 40,000 asker sınıra yerleştirilmişti. Meksikalı yetkililerin açıklamalarına göre geçen sene 5,400'den fazla insan uyuşturucu ile ilgili çatışmalarda hayatını kaybetti.

Güçlü uyuşturucu tekelleri hem birbirileri ile hem de federal güçlerle çatışarak kokain ve diğer uyuşturucuların Kolombiya'dan ABD'ye transferi için Meksika üzerinden giden yolları kontrol altında tutmaya çalışıyorlar.

BBC'nin haberine göre ülkenin bazı kısımlarında kolayca satın alınabilen polis teşkilatının yerine ordu görevi devraldı. Bunun üzerine protestocular Ciudad Juarez, Nuevo Laredo ve Reynosa köprülerini trafiğe kapattı. Askerlerin ve Federal Önleyici Polis'in bölgeden çekilmesini talep eden göstericiler ayrıca sanayi kenti Monterrey'e giden yolları da kapattı.

Protestocular Başkan Felipe Calderon'un bölgeye orduyu yollamasıyla birlikte sınır kasabalarının daha tehlikeli hale geldiğini belirtti. İnsan hakları aktivistleri devriye gezen ordu birliklerinin sivillere ateş açtığını belirtti.

Protestocular orduyu baskı uygulamak ve sivillere kötü davranmakla suçlarken, devlet başkanı Felipe Calderon protesto eylemlerini uyuşturucu tüccarlarının gerçekleştirdiğini ve meselenin üzerine gitmekte kararlı olduklarını iddia etti.