Maliki, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirdi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, NATO’nun Suriye’ye müdahale etmek için Türkiye’yi bir bahane olarak kullanmaması gerektiğini belirtirken, “Suriye’nin Türkiye’yi tehdit etmediğini ve ortada NATO’ya destek çağrısı gerektirecek bir durum olmadığını” ifade etti.

RT’nin haberine göre, Rusya ziyareti sırasında bir basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, NATO’nun Suriye’ye müdahale için Türkiye’ye bir bahane olarak öne sürmemesi gerektiğini belirtti.

“Sanki Suriye uçakları Türkiye topraklarına bomba atmış gibi bir hava yaratılıyor öyle olsa bile her şey çok abartıldı” diyen Maliki, şu anda kimsenin Türkiye’yi tehdit etmediğini ve ortada NATO’ya destek çağrısı gerektirecek bir durum olmadığını belirtti. Maliki şöyle devam etti:

Türkiye çok cüretli Suriye halkının yerine krizin çözülmesi için kendisi sorumluluk alıyor ve kendi çözümünü dayatmak istiyor gibi bir durum var. Bundan dolayı, uluslar arası toplum Türkiye’nin müdahalesini engellemeye çalışıyor.

Maliki ayrıca, Irak’ın İran’a kendi toprakları üzerinden Suriye’ye silah göndermeleri için izin verdiği yönünde çıkan iddiaları yalanlarken, “Bu doğru değil, uçakları rastgele denetliyoruz ve dışarıdan gelen hiçbir bir silaha rastlamadık” diye konuştu.

ABD, daha önce Irak hükümetine İran uçaklarına hava sahasını kapatması konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya’ya üç günlük bir ziyaret düzenleyen Irak Başbakanı ayrıca, Suriye konusunda Rusya ve kendi tutumlarının benzer olduğunu, iki ülkenin de krizin çözülmesi için barışçıl yollardan yana olduğunu belirtti.

4,2 milyar dolarlık silah anlaşması
Irak Başbakanı Maliki Rusya gezisi sırasında Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile 4,2 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzaladı. Maliki yaptığı bir açıklamada, silah anlaşmasının yanı sıra terörle mücadele konusunda Rusya ile askeri ve savunma alanında işbirliğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Putin Ankara ziyaretini iptal etti
Kremlin basın ofisinin RT’ye bildirdiğine göre, Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’in bu ayki yoğun programından dolayı Ankara gezisini iptal ettiği duyuruldu. RT’nin haberinde, iptal kararının Türkiye-Suriye arasındaki gerginliğin arttığı bir döneme denk gelmesine dikkat çekilirken, Türkiye hükümetinin, Suriye sınırına 100 km uzaklıkta bulunan Diyarbakır üssüne 25 F-16 savaş uçağının gönderilmesi de dahil olmak üzere bölgedeki askeri varlığını artırdığı belirtildi.

(soL- Dış Haberler)