Maliki iman tazeledi

İşbirlikçi Irak hükümeti başbakanı Maliki ABD askerlerinin artık direnişçilere karşı operasyona katılmayacağını ifade etti. Aynı Maliki geçen hafta "şiddetin artması"ndan kaygı duyuyordu.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Başbakanı Nuri El Maliki, işgalci ABD askerlerine artık muharip görevlerinin verilemeyeceğini açıkladı. Fransız Le Monde gazetesine demeç veren Maliki, bu ayın sonu itibariyle ABD askerlerinden sadece Irak ordusuna lojistik destek vermek vereceklerini belirtti.

ABD askerlerinin yeni görevlerine dair açıklamalarda bulunan Maliki, "Geri dönüş yok, ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin anlaşmayı gözden geçirmemiz söz konusu değil" dedi. ABD askerlerinin nihai çekilme tarihi olan 31 Aralık 2011 tarihinde de bir değişiklik olmadığını belirtti. Maliki, ABD askerlerinin çekilmesinin şiddet olaylarını artıracağını düşünmediğini belirten Maliki, geçen hafta yaptığı açıklamayla çelişti.

Geçen hafta 33 kişi ölmüştü
Maliki geçen hafta Baatha'da düzenlenen ve 33 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının ardından ABD askerlerinin şehirlerden çekilmesiyle şiddet olaylarının yeniden artabileceği endişesi duyduğunu açıklamıştı. Mezhep çatışmalarını körüklemek için yapılan bu tür saldırıların hedefine ulaşacağını belirten Maliki, "Saldırılar daha güçlü olacak, çok uluslu güçlerin çekilmesi yaklaşırken Irak güçlerinin görevini yerine getirmediği izlenimi yaratmak istiyorlar" demişti.

Maliki'nin üzerinden henüz bir hafta geçmeden açıklamasının yönünü değiştirmesi, ABD'nin Irak'tan çekilme planlarının aksamaması gerektiği olarak yorumlandı.