Mali’de İslamcılar kültür mirasını yıkıyor!

Mali'nin kuzeyinde yönetimi ele geçiren El Kaide bağlantılı radikal İslamcı Ensar Din örgütü, UNESCO’nun kültür mirası olarak kabul ettiği tarihi cami ve türbeleri İslam hukukuna uymadığı gerekçesiyle yıkıyor. UNESCO daha önce eserlerin tehdit altında olduğunu açıklamıştı.

El Ensar örgütü, yönetimini ele geçirdiği kuzey bölgesindeki Timbuktu şehrinde bulunan 1400 yıllık türbeleri ve tarihi camileri yıkıyor. Örgütün, kuzey bölgesini ele geçirmek için ittifak yaptığı Tuareg isyancılarına karşı da bir tasfiye operasyonuna giriştiği ve şehirleri korumak için mayın döşemeye başladığı bildiriliyor. Çok sayıda insanın göçe zorlandığı da gelen bilgiler arasında.

Örgütün lideri konumundaki Sanda Ould Boumama, şeriat hukukunun yerin üzerinde 15cm’den fazla mezara izin vermediğini söyleyerek bu türbeleri ibadet yeri olarak kabul eden Sufiler’i putperestlikle suçladı. “Biz sadece şeriatı tanırız. Yıkım Allah’ın emri. Bizim peygamberimiz mezarın üzerine inşa edilen şeylerin yıkılması gerektiğini söyledi. Turizme karşıyız, ahlaksızlığı teşvik ediyor” diyen Boumama uluslararası kamuoyunun tepkilerine karşı yıkımları kısa sürede bitireceklerini söyledi.

Sahra çölünde eski ticaret yolları üzerinde bulunan Timbuktu şehri, çamurdan ve ahşaptan yapılan özgün eserleriyle tanınıyor. Timbuktu’da türbelerin yanı sıra, eski çağlardan kalma yaklaşık 700 bin el yazması metin, 60 kütüphanede muhafaza ediliyor.

UNESCO tarihi eserlere dönük saldırıları "trajik" olarak nitelerken, Mali yönetimi de uluslararası yardım talebinde bulundu.

(soL - Haber Merkezi)