Makedonya'da çiftçiler eylemde

Meclis’te milletvekilleri tütün alım fiyatlarını görüşürken, Makedonyalı çiftçiler de meclisin hemen yanı başında protesto gösterisi düzenlediler.

Geçtiğimiz sene kilo başına yaklaşık 3 Avro olan tütün alım fiyatının sabitlenmesini talep eden yaklaşık 15 bin tütün üreticisi görüşmeler sona erene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlılar. Meclisin hemen yanı başında devam eden eyleme polisin müdahale etmeye kalkışmasıyla birlikte gösterici grubun taş yağmuruna tutulan güvenlik güçleri geri adım atmak zorunda kaldı. Tütün Üreticileri Birliği lideri Kire Nedelkovski meclisten istedikleri sonuç çıkana kadar eylemlerini devam ettireceklerini belirtti.

Üsküp’ün diğer bölgelerinde de protesto gösterileri yapılmasından endişelenen Makedonya güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğu bildiriliyor. Kent girişinde önlemler alan güvenlik güçleri, Makedonya’nın çeşitli bölgelerinden eyleme desteğe gelenlerin otobüslerine geçiş izni vermiyor. Eylemciler Balkanlar’ın sert soğuğuna karşı, meclis meydanında yaktıkları ateşlerle ısınıyorlar.

İktidardaki sağcı VMRO-DPMNE’nin (Vnatrešna Makedonska Revolucionerna Organizacija – Demokratska Partija za Makedonsko Nacionalno Edinstvo / İç Makedonya Devrimci Örgütü – Makedonya Ulusal Birliği için Demokratik Parti) sorunun bir an önce çözüme ulaşması için çabaladıkları açıklaması ise çiftçiler tarafından samimi görülmüyor.

(soL - Dış Haberler)