Maduro’nun zorlu bir yılı

Venezuela’da Chavez’in ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Maduro’nun 1 yılı oldukça zorlu geçti. Sağcı muhalefetin gösterileri, sabotajlar, yüksek enflasyon ve suç oranlarıyla mücadele eden Maduro, Bolivarcı devrimi fırtınalardan kurtarmayı başardı.

(soL-Haber Merkezi)Venezuela lideri Hugo Chavez’in hayatını kaybetmesinin ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Nicolas Maduro’nun bu göreve seçilmesinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Ancak ABD destekli sağcı muhalefetin hükümet karşıtı eylemlerini sürdürdüğü Venezuela’da, kutlamalar yerine hüzün vardı. Salı günü düzenlenen törenlerde, Maduro’nun seçimlerdeki sağcı rakibi Henrique Capriles’in sonuçları kabul etmemesi üzerine çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden tamamı “Chavezci” 12 kişi anıldı.

Törende konuşan Maduro, “Aday oldum ve Chavez’in ölümü nedeniyle ümitsizliğe kapılan insanlarla karşılaştım... Bu süreçte büyük bir çaba harcadım çünkü daha önce hiç aday olmamıştım ve hiç seçim çalışması yürütmemiştim... Ve bir anda, son derece hassas bir dönemde, bir başkan adayı olarak ve daha sonra başkan olarak kendimi devrimin en ön cephesinde buldum” dedi.

Suç ve sabotajla mücadele
Chavez’in vasiyeti üzerine devlet başkanlığına aday olan Maduro, seçimleri kazanmasının ardından geçen son bir yılda “devrimin en ön cephesinde” çok sayıda sorunla karşı karşıya kaldı. Latin Amerika’nın ve dünyanın en yüksek suç oranına sahip olan ülkelerinden biri olan Venezuela’da, Maduro’nun karşısına çıkan ilk büyük sorun güvenlik oldu. Geçen yıl Mayıs ayında “Anavatanı kurtarma planı”nı halka duyurdu. Plan kapsamında sokaklara binlerce asker konuşlandırıldı. Adalet ve Barış ve İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre alınan önlemler sayesinde ülke genelinde son bir yılda cinayet oranları yüzde 17, adam kaçırma oranları yüzde 51 azaldı. Bakanlık, 20 bölgede suç oranlarının artığını, bunlardan 7’sinin ise Capriles’in valisi olduğu Miranda eyaletinde olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Miguel Rodriguz, bu istatistiklerden memnun olmadıklarını ancak doğru yönde adımlar attıklarına dair sinyaller aldıklarını söyledi.

Maduro’nun yüzleştiği bir diğer ciddi sorun da yüksek enflasyon oranları oldu. 2013’te ülkenin yıllık enflasyon oranı yüzde 56,2’yle dünya genelinde birinci sıraya oturdu. Bu durumla başa çıkabilmek için ülkedeki mali spekülatörlere ve stokçulara karşı “ekonomik savaş” ilan eden Maduro, ürünleri depolarda saklayarak, halkın temel gıdalara ulaşamamasını sağlayan stokçulara ağır cezalar getirdi. Çıkardığı Adil Fiyat Kanunu’yla kâr oranlarına da sınırlama getiren Maduro yönetimi, fahiş fiyatlarla ürün satan çok sayıda mağazaya baskın düzenledi. Yapılan baskınlarla ayrıca ülke genelinde en az 40 bin ton gıda stoklarda saklanmış halde bulundu. Hükümet ayrıca 2014’ün ilk çeyreğinde asgari ücreti yüzde 59’a varan oranda artırdı.

Desteği korudu
Maduro, iktidarda olduğu bir yıl boyunca sosyal devlet programına da önem verdi. Resmi verilere göre geçen yıl toplam devlet gelirinin yüzde 64,1’i kamuya yardım sağlamayı amaçlayan kalkınma programlarına dağıtıldı.

Ülkede sağcı muhalefetin aylardır sürdürdüğü hükümet karşıtı eylemlere rağmen, anketlere göre bu süreçte Maduro’ya olan destek de azalmadı. Hinterlaces araştırma şirketinin verilerine göre, Venezuelalıların yüzde 51’i Maduro yönetiminin attığı adımları onaylıyor, yüzde 52’si de hükümetin ülkedeki ana problemleri çözme kapasitesinde olduğuna inanıyor.