Macaristan Cumhurbaşkanı intihalci çıktı

Doktora tezinin önemli bir kısmını başka çalışmalardan kopyaladığı ortaya çıkan Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt'in akademik unvanı geri alındı.

Doktora tezinin önemli bir kısmını başka çalışmalardan kopyaladığı ortaya çıkan Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt'in akademik unvanı geri alındı. Schmitt'e, Dumlupılnar Üniversitesi tarafından fahri doktora diploması verilmişti.

Eski bir olimpiyat eskrim şampiyonu olan Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, tezini 1992 yılında Beden Eğitimi Üniversitesi'nde doktorasını yaparken yazmıştı. Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi üç ay önce cumhurbaşkanının tezinde intihal ettiği (akademik aşırma) söylentileri üzerine bir soruşturma başlatmıştı. Semmelweis Üniversitesi Diploma Senatosu'nun 18 üyesinden 16'sı, Macar Cumhurbaşkanı'na verdikleri doktora unvanının geri alınması yönünde oy kullandı.
Soruşturma komisyonu sunduğu raporda cumhurbaşkanının 215 sayfalık doktora tezinin 200 sayfasının başka araştırmalarla kısmen ya da tamamen aynı olduğunu bildirmişti.

İstifası isteniyor
Macaristan'da yayımlanan bir ekonomi dergisi ilk olarak Schmitt'in 1992 yılında modern olimpiyat oyunları hakkında hazırladığı tezinin yüzde 80'inden fazlasının, 1987 yılında Bulgar spor profesörü Nikolay Georgiev'in bir çalışmasından çalındığını öne sürmüştü. Bunun üzerine ülkedeki muhalefet partisi üyeleri de Cumhurbaşkanı'nın derhal istifa etmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Resmi Güney Kore ziyaretinden gece yarısı Budapeşte'ye dönen Schmitt, havalimanı önünde bekleyen protestocular ve gazetecilerden, havalimanının başka bir kapısından kaçarak kurtulabildi.

İntihalci Schimitt’e Türkiye de diploma verdi

Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt'e, Dumlupılnar Üniversitesi davetlisi olarak geldiği Kütahya’da da Kasım 2011'de tarih alanında fahri doktora diploması verilmişti. Schimitt’e diplomasını takdim eden Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan, Schimitt’i fahri öğretim üyesi olarak ders vermek üzere yeniden Dumlupınar Üniversitesi’nde görmekten büyük mutluluk duyacağını ifade etmişti. Bu gelişmeler ışığında, akademisyenler Dumlupınar Üniversitesi’nin bir intihalciyi (akademik hırsız) akademik olarak onurlandırmış olduğunu, bunun da geri alınması gerektiğini ileri sürüyorlar.

Macaristan’da Pal Schmitt, Türkiye’de Ömer Dinçer
Türkiye’de de benzer pek çok olay yaşanmıştı. En yakında bilinen, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in, intihal (akademik aşırma) yaptığı için 2005 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğretim üyeliğinden çıkarılmasıydı. Dinçer'in temyiz istemi de mahkeme tarafından reddedilerek, intihal suçu yargı önünde de kesinleşmişti. Fakat 23 Aralık 2010 tarihinde YÖK, sessiz sedasız müstakbel bakanın intihal cezasını kaldırmıştı. Üniversite Konseyleri Derneği, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Doç. Dr. Yahya Fidan’la birlikte yazdığı “İşletme Yönetimine Giriş (1995)” ve “İşletme Yönetimi (1996)” adlı kitaplarında yaptıkları intihalleri sayfa sayfa raporlamış, raporu internet sitesinde yayımlamıştı (http://www.universitekonseyleri.org/images/abook/iki-kitap-birden-islenm...). Üniversite Konseyleri Derneği ardından, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in akademik unvanının geri alınması için bir açıklama yayınlamıştı.

(soL -Dış Haberler)