Lütfen ABD'ye kızmayın!

ABD'ye karşı artan tepkilerden paniğe kapılan basın imaj düzeltme operasyonuna başladı. Fatih Çekirge, 'ABD Aktütün'de tam istihbarat verdi' diye yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) TSK'ya çok yakın bir kalem olan Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği basın sözcüsü Kathy Schalow'un, Aktütün saldırısı öncesinde ABD tarafından Türkiye'nin yetkili kurumlarına istihbarat verildiğini söylediğini ama bu "istihbarat"ın Genelkurmay tarafından kayda alınmadığını öne sürdü. Basında "skandal" olarak nitelenen bu açıklamanın, ABD yönetiminin istihbarat görüntülerini vermesine rağmen, Aktütün yüzünden ikinci kez suçlanmaktan "rahatsız olması" nedeniyle ortaya döküldüğü söyleniyor. Bilindiği gibi, Aktütün saldırısı sonrası ABD'nin "yerde yürüyen tavşanı bile tespit edebilecek derecede gelişkin" casus uçaklarının, 350 kişilik PKK'li grubu tespit edip etmediği, tespit ettiyse Türkiye'ye bildirip bildirmediği, basında ve kamuoyunda en fazla tartışma yaratan konulardan biri olmuştu.

ABD Fatih Çekirge'ye ima etmiş!
ABD Ankara Büyükelçiliği basın sözcüsünün söz konusu açıklamayı, Hürriyet yazarı Fatih Çekirge'yle telefonla konuşması sırasında yaptığı öğrenildi. Çekirge, "ABD'nin sözlerine kesin inandım" diyerek verdiği bilgiyi, köşesinde, basın sözcüsü Kathy Schalow'un ağzından aynen yazdı.

Çekirge'nin, "hepimizin aklında aynı soru: ABD ile istihbarat paylaşımı sürüyor mu? Ve diğer soru: Sürüyorsa karakolun dibine kadar yaklaşan 300 kişilik terörist grubunu nasıl atladık? Bana ilk gelen bilgiler istihbarat paylaşımının kesintiye uğradığı şeklindeydi" cümleleriyle başlayan yazısında, ABD Ankara Büyükelçiliği basın sözcüsünün, "şunu bilmenizi isterim ki Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşım programı dünyadaki en iyi programlardan biridir" ifadesini, "ABD bu konuda üzerine düşeni yapıyor" şeklinde yorumladı.

Çekirge: Ne ABD yansın ne TSK

"Eğer ABD Büyükelçilik sözcüsü Kathy'nin söylediği gibi istihbarat tamsa ki ben buna inanıyorum, bu durumda terörist grubun hareketi Ankara tarafından biliniyordu... Elbette Türk Genelkurmay'ı bu konuyu uzun uzun inceliyordur, o karargâha güvenimiz tam... Bu soruların mutlaka bir açıklaması vardır" diyen Çekirge, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleneğinin hiçbir soruyu cevapsız bırakmayacak kadar köklü olduğuna değindi.

ABD'yi sorgulamak 'ucuzluk'muş
Tüm olup bitenlerin ardında ABD'nin olup olmadığını zamanında kendisinin de çok sorguladığını söyleyen Çekirge, "Ama şimdi görüyorum ki bu olayda ABD üzerine düşeni yapıyor... Yani verdiği sözü tutuyor... Bu yüzden hiç boşuna komplo teorileri üretip başkalarını suçlamayalım... Sonuçta bu sorun bize ait... 'Bu işleri ABD karıştırıyor' gibi bir ucuzluğun içine düşmemek gerekiyor..." dedi.