Lübnanlı rehineler serbest: Muhalifler Türkiye'yi çatışmaya mı çekmek istiyor?

Hafta başında Suriyeli silahlı muhalifler tarafından kaçırılan 11 Lübnanlı, yapılan görüşmeler sonucunda bugün Türkiye'ye teslim edildi. Muhaliflerin arabuluculuk ve rehineleri teslim etmek için Türkiye'yi tercih etmesi ise, Türkiye bölgedeki çatışmalara dahil mi edilmek isteniyor şeklinde soru işaretlerine neden oldu.

Bu hafta Salı günü Suriyeli silahlı muhalifler tarafından kaçırılan on bir Lübnanlının, yapılan görüşmeler sonucunda bugün Türkiye'ye teslim edildiği bildirildi. Serbest bırakılan rehinelerin daha sonra Türkiye'den Beyrut'a uçakla gönderildiği ifade edildi.

Rehineleri kaçıranların, serbest bırakmak için Türkiye üzerinden arabuluculuk yapması ve rehineleri Türkiye üzerinden teslim etmesi ise özellikle dikkat çekici. Türkiye'nin bu sürece dahil edilmesi, Lübnan ve Suriye'de son günlerde yükseltilmeye çalışılan mezhep çatışmalarına Türkiye'nin de çekilmeye çalışıldığı şeklinde yorumlanmaya açık. Suriye'deki muhalif grupların Suriye halkından istediği desteği alamadığı, bu nedenle son günlerde dış güçleri Suriye'nin iç işlerine çekmeye dönük çabalarını yoğunlaştırdığı, basına yansıyan haberler üzerinden biliniyor.

Lübnanlılar İran dönüşünde Halep'te kaçırılmıştı
On bir Şii Lübnanlı, İran'a yaptıkları dini bir ziyaret dönüşünde Türkiye'den Suriye'ye giriş yaptıktan kısa bir süre sonra Halep kentinde Suriyeli silahlı muhalifler tarafından kaçırılmıştı. Olayın ardından haber alınamayan Lübnanlılar ile ilgili Suriye ve Lübnan'da büyük bir tepki oluşmuş ve olayın duyulması üzerine Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta özellikle Şiilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde protesto gösterileri başlamıştı.

Kaçırılma olayının geçtiğimiz hafta Lübnan'da yaşanan çatışmaların ardından gelmesi de büyük bir tepkinin ortaya çıkmasının nedenleri arasında sayılabilir. Hafta boyunca basına yansıyan bilgilere göre Lübnan'da Aleviler ve Sünniler arasında ve Suriye yanlısı ve karşıtı Sünniler arasında çıkan çatışmalarda on kişi yaşamını yitirmişti. Suriye'de de geçtiğimiz yıl boyunca yaşanan olaylarda muhalif grupların benzer şekilde mezhep çatışması çıkarmaya dönük saldırılarda bulunduğu biliniyor.

Bugün içinde yaşanan gelişmelerde ise, Lübnanlıların serbest bırakılması için arabuluculuk yapan din adamı Şeyh İbrahim el Zuabi, görüşmeler sırasında basına verdiği bilgilerde "süreç son aşamalarında, birkaç saat içinde serbest bırakılacaklar" ifadelerini kullandı. Zuabi rehineler Türkiye'ye vardıktan sonra da bir açıklama yaparak, "Allaha şükür işlem tamamlandı, Lübnanlılar Türk yetkililere teslim edildi" ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da görüşmeler sırasında Lübnan Başbakanı Necip Mikati'yi arayarak, rehinelerin Türkiye'ye teslim edileceğini ve ardından derhal Beyrut'a gönderileceklerini bildirdiği ifade edildi.

Olay iki hafta önceki "esir takası"nı akla getirdi
Yaşanan son olay, bundan iki hafta önce Suriye'de kaçırılan iki gazetecinin Türkiye'ye iadesi olayını akıllara getirdi. Gazetecilerin İran üzerinden Türkiye'ye iadesiyle aynı tarihlerde Suriyeli muhaliflerin yakaladığı dört ajanın Türkiye üzerinden İran'a iadesi, "esir takası" yorumlarına neden olmuştu.

Son olayda da rehinelerin Lübnana doğrudan değil, Türkiye üzerinden iade edilmesi, bu olayın da bir "esir takası" olabileceği şeklinde yorumlanmaya açık. Diğer yandan, Suriye halkından beklediği desteği alamayan Suriyeli muhalif grupların, dış güçleri Suriye'nin iç işlerine çekmek için yoğun bir çaba içinde olduğu da, son günlerde basına yansıyan haberler üzerinden biliniyor. Lübnanlı rehinelerin serbest bırakılması için Türkiye'nin arabulucu yapılması da muhalefetin bu yöndeki çabalarından biri olabilir.

(soL - Dış Haberler)