Lübnan’da görüşmeler yeniden başladı

Lübnan’daki siyasi gruplar arasındaki görüşmeler, Devlet Başkanı Mişel Süleyman'ın inisiyatifiyle yeniden başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman, ülkedeki siyasi gruplar arasındaki müzakereleri yeniden başlattı.

Devlet başkanlığı sarayında gerçekleşen müzakerelerin açılış oturumunda, 14 siyasi lider yer aldı. Arap Ligi Başkanı Amr Musa da toplantıda hazır bulundu. Süleyman, açılış konuşmasında, tarafları "Lübnan için fedakarlık ve özveri göstermeye" çağırdı. Süleyman, "Lübnan diyalog ile ayakta kalıyor ve bunu devam ettirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Müzakerelerin temel başlığı olan savunma stratejisi konusunda Süleyman, bu tartışmanın uzun bir süreç alacağını belirtti ve "Direnişin yeteneklerine dayanan bir savunma stratejisi benimseyebiliriz" diyerek Hizbullah'la görüşmelere atıfta bulundu. Müzakerelerde Hizbullah'ın silahsızlandırılması konusunun da ele alınması bekleniyor.

Medyadan müzakereleri desteklemesini isteyen Süleyman, yeni seçim kanunun 2009 seçimlerinden önce kabul edilmesi için müzakerelerin hızla tamamlanması gerektiğini hatırlattı.

Lübnan'da aylar süren mezhep çatışmaları ve siyasi krizin ardından Mayıs'ta Katar'da Doha görüşmeleri başlatılmıştı. Görüşmelerin sonunda imzalanan barış anlaşmasıyla Süleyman devlet başkanlığına getirilmiş, Hizbullah'a da parlamentoda veto hakkı tanınmıştı.