Libya'da çatışmalar Trablus'a sıçradı

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından ordu ve İslamcı gruplar arasında çıkan çatışmalar Trablus'a sıçradı. Yaşanan çatışmalarda 1 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Libya’nın başkenti Trablus'un bir çok bölgesinde haftalardır milisler ve ordu arasında tüfekler,el bombaları ve uçaksavarlar kullanılan şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar Trablus’un doğusundaki Sukul Cuma bölgesinde ve merkez bölgede başladı. Libya haber siteleri en az bir kişinin yaralandığını söyledi, milislere ait iki kamyonetin de yanmış olduğu belirtildi.

Milislerin kaynağına göre ise çatışmalar bir milis üyesinin diğer milis üyeleri tarafından kurtarılmaya çalışılırken başladığını belirtiyor. Trablus’ta Reuters muhabiri akşam saatlerinde roket güdümlü el bombası ve uçaksavar sesleri duyduğunu ifade etti.

Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden iki yıl geçmesine rağmen milisleri, çeteleri ve radikal İslamcıları durdurmaya çalışıyor, ülkenin kaosun eşiğinde olduğu düşünülüyor.

Güvenlik güçleri son gelişmelerle ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor ve yetkililer çetelerle sokakta çatışma konusunda isteksiz olduklarını ifade ediyorlar.

Çetelerle yaşanan kavgalar genel olarak şahsi tartışmalara ve yerel bölgelerdeki kontrollere, çalıntı arabalar ve eşyalarla ilgili olarak ortaya çıkıyor. Bingazi’de neredeyse gündelik bir olay haline gelen patlamalar ve katliamlar Trablus'a da yayıldı. Onlarca insan Pazartesi günü Bingazi’de bozulan güvenlik koşulları ve son yaşanan istihbarat yetkilisinin ve kızının öldürülmesine karşı protesto gösterisi yaptılar ve hükümetin istifa etmesini talep ettiler.

Doğuda bulunan bir çok petrolce zengin bölgeler ise daha çok otonomi ve petrol zenginliğinden daha büyük paylar istediklerini belirtiyorlar.