Lavrov'dan Kiev'e uyarı

Ukrayna Başbakanı Poroşenko’nun barış planıyla ilgili konuşan Lavrov, Ukrayna’yı gerçekçi olmamakla eleştirirken, işbirliği konusunda Batı'ya yeşil ışık yaktı.

(soL - Dış Haberler) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Başbakanı Petro Poroşenko’nun teklif ettiği ‘barış planı’yla ilgili açıklama yaptı. Planın gerçekçi olmadığını ifade eden Lavrov, ABD ve AB’nin, sivil halka karşı hava saldırılarının durdurulması ve ağır silah kullanımına son verilmesi konusunda Kiev’e baskı yapması gerektiğini söyledi.

Konuyu Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitülü öğrencilere değerlendiren Lavrov, “Washington ve Brüksel’in Kiev’den talep edebilecekleri en önemli şeylerin, benzer durumlarda diğer herkesten talep ettikleri olduğunu düşünüyoruz: ağır silah kullanımına son verilmesi, kentlere ve sivil halka karşı hava bombardımanının durdurulması, okulların ve hastanelerin vurulmaması” ifadelerini kullandı.

Planı eleştiren Lavrov, “(milislerden) silah bırakmaları ve kendilerini öldürtmeleri gibi gerçek dışı bir talebi ısrarla dile getirmekten vazgeçmeliler. Petro Poroşenko’nun barış planı bundan ibarettir” dedi.

Lavrov, konuşmasının devamında Misk’te yürütülen barış görüşmelerinin Ukrayna’nın doğusunda koşulsuz ve ivedi bir ateşkese vesile olacağını umduğunu söyledi ve Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmalara askeri bir müdahalesinin gündeme gelmesinin söz konusu olmadığının altını çizdi.

Batıyla uzlaşmaya yeşil ışık
Konuşmasında Rusya’nın Ukrayna kriziyle ilgili Batı'yla işbirliğine açık olduğunu dile getiren Lavrov, aralarında “faydacı işbirliği”nin hala mümkün olduğunu, ancak ABD ve AB’nin tehditkar bir dil kullanmaktan vaz geçmeleri gerektiğini belirtti. Lavrov, eğer Batı tarafından yeni yaptırımlar gündeme getirilirse Moskova’nın bunlara yanıtsız kalmayacağını, gösterecekleri tepkinin “çat kapı” olmayacağını, ancak çıkarlarını korumaktan da imtina etmeyeceklerini ifade etti.