Lavrov: Ukrayna'da ABD parmağı var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki karışıklıkta ABD'nin doğrudan parmağı olduğunu savunurken, Rus askerlerine saldırı olması durumunda uluslararası hukuk çerçevesinde yanıt vereceklerini söyledi. Ukrayna'da ise Kiev hükümeti tekrar operasyon sinyali verdi.

(soL - Dış Haberler) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki karışıklıkta ABD'nin parmağı olduğunu söyledi.

Russia Today'den Sophie Shevardnadze'ye konuşan Lavrov, Kiev'deki yeni yönetim ile karşıtları arasındaki çatışmalarda ABD'lilerin rolü olduğuna inanmamak için hiçbir neden olmadığını savunurken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın son Kiev ziyaretine işaret etti. Lavrov, doğu Ukrayna'daki operasyonun devam edeceği açıklamasının Biden'ın ziyareti ile birlikte geldiğine dikkat çekti. Lavrov, Amerikalıların dünyanın her köşesinde tek başlarına işleri yürütemeyeceklerini kabul etmek istemediklerini belirtti.

Bakan Lavrov, Rusya'nın saldırıya uğraması halinde ise "kesinlikle karşılık vereceklerini" söyledi. "Eğer çıkarlarımız, meşru çıkarlarımız, Rusların çıkarları doğrudan saldırıya uğrarsa, Güney Osetya örneğinde olduğu gibi, uluslararası hukuk çerçevesinde karşılık vermek dışında bir yol göremiyorum" diyen Lavrov, Rus yurttaşlarına yapılacak saldırının Rusya Federasyonu'na yapılmış sayılacağını söyledi.

Operasyona devam
El Cezire Türk'ün haberine göre, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlılarına yönelik yapılan operasyonda, paskalya tatili sebebiyle yapılan ateşkesin sona erdiğini açıkladı. Ukrayna ayrıca ABD'den daha somut yardımda bulunmasını istedi.

Başbakan yardımcısı Vitaly Yarema yaptığı açıklamada geçen hafta sonunda başlatılan ateşkesin artık uygulanmayacağını ve "terörist" olarak nitelendirdiği Rus ayrılıkçılara yönelik operasyonlara yeniden başlama kararı aldıklarını açıkladı.

Yarema kabine toplantısına verilen arada yaptığı bu açıklamanın ardından, "Yakın gelecekte alacağımız tedbirleri ve sonuçlarını göreceksiniz" dedi.

Başbakan Yardımcısı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in bir gün önce Başkent Kiev'e yaptığı ziyarete de değindi ve "ABD'nin, Rus saldırganlığına karşı bizi yalnız bırakmayacakları yönünde taahhüdünü aldık. Rusya'nın saldırganlığının artması durumunda bu yardım sözünün daha somut olmasını umuyoruz" dedi.