Latin Amerika ABD'yi kovuyor

Ekvador, ABD Elçiliği'nin birinci sekreteri Marc Sullivan’dan ülkeyi terk etmesini istedi. Sullivan, bu ay Ekvador’dan kovulan ikinci ABD’li diplomat oldu. Ekvador bu konuda yalnız değil.

soL (DIŞ HABERLER) Ekvador Dışişleri Bakanı Fander Falconí, "ülkenin iç işlerine karıştığı" gerekçesiyle, ABD Elçiliği Birinci Sekreteri Marc Sullivan'ın 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmesini istedi. Sullivan, projeleri için polis memurlarını kendisi seçmeye çalışmakla suçlanıyor. ABD Elçiliği sözcüsü, durumu Vaşington'a bildirdiklerini, gelecek talimatları beklediklerini duyurdu.

Bakan Falconí, "Bu kararın, uluslararası işbirliğinin tüm ögelerinin şeffaf, açık olması ve resmiyete dökülmüş anlaşmalar üzerinden yürümesi gerektiğini düşünen hükümetimizin tavrının açık bir göstergesi olduğuna inanıyorum" dedi.

Sullivan, bu ay içinde ülkeden kovulan ikinci ABD diplomatı oluyor. 8 Şubat'ta, Armando Astorga da, yerel polis projelerine karışması nedeniyle kovulmuştu. ABD'nin göç ve gümrük konularından sorumlu ataşesi olan Astorga, yerel bir yardım projesinde çalışacak polisleri kendisi seçmek istemiş, bu yerine getirilmeyince de yerel polis gücüyle mali bir anlaşmayı iptal etmişti. Astorga, talebi kabul edilmeyince Ekvador'un kaçakçılıkla mücadele polisine verilen yıllık 340 bin dolarlık yardımı askıya almış ve 8 Ocak'ta gönderdiği bir mektupla, Ekvador polisinin, ABD tarafından bağışlanmış olan tüm araç, mobilya, kamera ve telefonları iade etmesini istemişti.

Latin Amerika'da ABD'ye karşı gösterilen direncin son dönemdeki cephelerinden biri de diplomasi oldu. Bolivya'da tezgahlanan sivil-faşist darbe girişiminde parmağı bulunan ABD Elçisi, ülkeden kovulmuştu. Venezuela lideri Hugo Chavez de, ülkesindeki hükümet karşıtı hareketle ilişkileri ve darbe girişimine verdiği destek nedeniyle ABD Elçisi'ni ülkeden kovmuştu.

1960'lı yıllardan bu yana, ABD'nin Latin Amerika'da tezgahladığı tüm darbelerde ve yürüttüğü kirli savaşta ABD'li diplomatlar kilit rol üstlenmişlerdi.

ABD üsten de çıkarılıyor
Ekvador, ABD'nin yalnızca diplomatını kovmakla kalmıyor. Devlet Başkanı Rafael Correa, geçen sene ABD'nin Manta askeri deniz üssünü boşaltmasını da istemişti. 1999 yılında imzalanan bir anlaşma gereği, ABD, bu üssü "anti-narkotik faaliyetler" için 10 yıllığına kiralamıştı. Ekvador, bu sene süresi dolan anlaşmayı uzatmayacağını, ABD'nin üssü boşaltması gerektiğini söylemişti.

Manta üssü ABD kullanımına açıldığından bu yana Ekvator halkının tepkisini çekmiş, Kolombiya'da altmış yıldır süren iç savaşı bitirmeye dönük ABD'nin kurguladığı "Kolombiya Planı"nın bir parçası olabileceği şüphesi uyandırmıştı. Denizde ABD'ye kaçakları taşıyan balıkçı teknelerinin üsse bağlı ABD gemilerince vurulması, tepkilerin boyutunu daha da artırmıştı.