‘Kuzey ve Güney Kore savaşın eşiğinde’

Kuzey Kore’nin BM Büyükelçisi, BM’ye yaptığı açıklamada Kuzey ve Güney Kore arasında her an bir savaşın patlak verebileceğini ve bunun sorumlusunun Pyongyang’a karşı çatışmaları körükleyen Seul olduğunu belirtti.

Russia Today’in (RT) haberine göre, Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ri Tong-il, BM’ye yaptığı açıklamada Kuzey ve Güney Kore arasında her an bir savaşın patlak verebileceğini söyledi. Bu durumun sorumlusu olarak Güney Kore’yi gösteren Tong-il, Seul yönetimini Pyongyang yönetimine karşı artan bir düşmanlık içerisinde olmak ve iki ülke arasındaki çatışmayı körüklemekle suçladı.

İki ülke arasında “savaşın ne zaman patlak vereceğini kimsenin bilmediğini” ve yarımadanın patlamanın eşiğinde olduğunu söyleyen Büyükelçi, Kuzey Kore’nin “Nükleer silahların yayılmasını Önleme Antlaşması’na” (NPT) tabi olmayan nükleer bir devlet olduğuna dikkat çekti.

BM'nin Kuzey Kore Özel Raportörü Marzuki Daruzman ise yaptığı açıklamada, “Pyongyang, nükleer emellerini Kuzey Korelilerin refahının önüne koyuyor” derken, insanların yüzde 60’ının yetersiz beslenme ve kıtlık sorunu yaşadığını öne sürdü.

ABD Güney Kore’deki askeri varlığını artırıyor
ABD’nin Güney Kore’deki askeri varlığını artırdığı yönündeki haberler yoğunluk kazanırken, Vaşington’un “askeri varlığın tamamen savunma amaçlı olduğu, Kuzey’e yönelik askeri bir eylem girişimi olmadığı” iddia ediliyor. Ancak Kore Savaşı gibi bir tarihi yaşamış olan Kuzey Korelilerin bu iddialara itibar etmesini beklemek güç.

ABD’nin en son temmuz ayında 80 adet mayına dayınıklı askeri aracı (MRAP) Güney Kore’ye yolladığı belirtilirken, ülkedeki Amerikan askeri sayısının 28 binin üstünde olduğu ifade ediliyor.

ABD ordu sözcüsü Michael Sennett ise yaptığı bir açıklamada, yapılan askeri takviyelerin, “ordunun Pasifik bölgesinde devam eden dengeleyici çalışmalarının bir parçası olduğunu“ öne sürdü. Amerika Birleşik Devletleri bu yılın başında açıklanan yeni savunma doktrininde Doğu Asya ve Pasifik bölgesine ağırlık verileceğini açıklamıştı. Çin’in de karşıya konduğu yeni doktrin belgesinde, Asya-Pasifik bölgesi olarak tanımlanan coğrafyanın dünyadaki en büyük ekonomik büyüme rakamlarına sahip olduğunun altı çizilmekteydi. “ABD'nin ekonomik ve stratejik çıkarlarının tartışmasız bir şekilde gelişmelerle ilişkili olması gerektiğini” vurgulayan metin, ABD’nin Ortadoğu ve dünyanın geri kalanındaki müdahalelerini sürdüreceğini, fakat buna yeni bir denge içinde devam edileceğini belirtmekteydi.

Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü Ağustos ayında Kuzey Kore'nin nükleer silah stoku ile ilgili bir uyarıda bulundu. Enstitü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam etmesi halinde 2015 yılında 48 adet nükleer silaha sahip olacağını öne sürdü.

(soL- Dış Haberler)