Kuzey Kore’nin uydusundan nem kaptılar

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Nisan başında fırlatmaya hazırlandığı iletişim uydusu için kıyamet koparıldı. Uydu değil uzun menzilli füze fırlatılacağını iddia eden ABD, bunun bir kışkırtma olacağında ısrarlı.

soL (HABER MERKEZİ) Japonya teyakkuz durumuna geçti. Fransa uyarı mesajı yayınladı. ABD, Güney Kore ve Japonya ile Washington'da acil olarak biraraya gelecek. Bütün bunların sebebi geçtiğimiz ay Kuzey Kore'nin 4-8 Nisan arasında bir iletişim uydusunu yörüngeye fırlatacağını duyurması.

Pyongyang hükümetinin sistemi denemek için füze fırlatma ihtimali, tarih yakınlaştıkça uzun menzilli Taepodong 2 füzelerinin denenmesi için uydunun bahane edildiğinin ortaya çıktığı iddialarına dönüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton haftaiçinde füze fırlatma programının fark edildiğini öne sürerek "Kuzey Kore'nin herhangi bir nedenle füze fırlatması BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır diye düşünüyorum" şeklinde bir açıklama yaparak fitili ateşledi.

Japonya, önceki gün Kuzey Kore'nin rampaya füze yerleştirmiş olabileceği dedikoduları üzerine alarma geçti. Füzesavarlarını kuzeye yönlendiren Japonya acil durum merkezleri oluşturdu. Uydu da olsa ülkenin üzerinden geçecek her şeyin güvenlik gerekçesiyle vurulabileceği açıklayan Japon hükümeti aynı zamanda Kuzey Kore'ye "sağduyu" çağrısında bulundu.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti uyduya yönelen herhangi bir engellemenin savaş nedeni olacağını ilan etti.