Kuzey Kıbrıs’ta erken seçim 2009’da

Toplumun değişik kesimlerinin desteği ile iktidara gelen CTP erken genel seçim kararı aldı. Özellikle kamu emekçileri ile üreticilerin ekonomik taleplerini karşılamaktan uzak olan CTP muhalif sesleri engelleyemeyince erken seçim yoluna başvurdu..

soL (HABER MERKEZİ)&nbsp&nbsp Kuzey Kıbrıs 2009&rsquoda erken genel se&ccedilime hazırlanıyor. Koalisyonun b&uumly&uumlk ortağı CTP 2009 yılı i&ccedilinde&nbsp erken se&ccedilime gidileceğini a&ccedilıkladı ancak tarih bildirmedi. En son 2005 yılında yapılan se&ccedilimlerin normal koşullarda 2010 yılında yapılması &oumlng&oumlr&uumll&uumlyordu. Diğer yandan 2010 yılında Cumhurbaşkanlığı ve yerel y&oumlnetimler i&ccedilin de se&ccedilim yapılması planlanıyor.

Kuzey Kıbrıs&rsquota h&uumlk&uumlmet, 2005 genel se&ccedilimlerinin ardından birinci parti olarak &ccedilıkan CTP(Cumhuriyet&ccedili T&uumlrk Partisi) Birleşik G&uuml&ccediller,&nbsp ağırlıklı olarak Ulusal Birlik Partisi&rsquonden koparak &Oumlzg&uumlrl&uumlk ve Reform Partisi&rsquoni kuran milletvekilleri ile kurulan ortak koalisyon ile y&uumlr&uumlt&uumll&uumlyor.

CTP Parti Meclisini topladı
CTP Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer&rsquoin a&ccedilıklamasına g&oumlre partide yapılan geniş kapsamlı toplantılarda &uumllkedeki son siyasi ve ekonomik gelişmeler ile Kıbrıs konusunda gelinen aşama ele alındı. Merkez Y&oumlnetim Kurulu, Meclis Grubu, CTP&rsquoli bakanlar, il&ccedile başkan ve sekreterleri, kadın kolları ve gen&ccedillik &oumlrg&uumlt&uuml başkan ile sekreterlerinin katıldığı geniş kapsamlı toplantının ardından Parti Meclisi&rsquonin toplantıya &ccedilağrıldığı a&ccedilıklandı. Soyer&rsquoin yaptığı a&ccedilıklamaya g&oumlre ortaya konulan bilgiler ve değerlendirmeler ışığında Parti Meclisi, 2009 yılı i&ccedilinde erken se&ccedilime gidilmesi y&oumln&uumlnde detayları karara bağlamak &uumlzere Merkez Y&oumlnetim Kurulu&rsquona yetki verilmesini kararlaştırdı.

Erken genel se&ccedilime onay verilmesine rağmen se&ccedilim tarihinin dillendirilmesi CTP&lsquonin zaman kazanmaya &ccedilalıştığı yorumlarına neden oldu.

2005 yılından bu yana iktidarda olan CTP-BG-&OumlRP koalisyonu &ccedileşitli kesimlerin yoğun protestoları ile karşılaşırken, &oumlzellikle kamu emek&ccedilileri ve &uumlreticilerin taleplerini karşılamada başarısız oldu. Ağırlıklı olarak T&uumlrkiye&rsquoden yapılan ekonomik yardımlara bağlı olan ekonomide, sorunların giderilememesi tepkilere yol a&ccedilıyor. Son iki yıldır &oumlzellikle hizmet ve inşaat sekt&oumlr&uumlndeki daralma nedeni ekonomik b&uumly&uumlmesi yavaşlayan Kuzey Kıbrıs&rsquota reel alım g&uumlc&uumln&uumln zayıflaması ve zamlar nedeniyle kamu emek&ccedilileri zaman zaman greve başvuruyor.

&Oumlzellikle farklı sol kesimlerin desteğini alarak iktidara gelen ve&nbsp&nbsp &ldquoCTP Birleşik G&uuml&ccedilleri&rdquo adını alan CTP y&uumlr&uumltt&uumlğ&uuml politikalar nedeni ile 2005 genel se&ccedilimlerinde destek aldığı bir&ccedilok sendika tarafından eleştiriliyor.&nbsp

Merkez sağda yeniden yapılanma
Koalisyonun diğer ortağı &OumlRP&rsquonin&nbsp Mecliste sadece 5 milletvekili bulunuyor. &OumlRP&nbsp eski Başbakan ve UBP Başkanı Derviş Eroğlu&rsquona karşı &oumlzellikle AKP&rsquonin de desteğini alarak&nbsp genel se&ccedilimlerin ardından UBP&rsquoden istifa eden milletvekilleri tarafından kurulmuştu. AKP&rsquonin merkez sağdaki en b&uumly&uumlk destek&ccedilisi konumunda olan &OumlRP aynı zamanda h&uumlk&uumlmetin kurulması s&uumlrecini kolaylaştırmıştı.

Kuzey Kıbrıs 2005 genel se&ccedilimlerinden &oumlnce&nbsp CTP-DP koalisyonu tarafından y&oumlnetiliyordu. 2005 genel se&ccedilimlerinin ardından Cumhuriyet&ccedili T&uumlrk Partisi&nbsp oyların y&uumlzde 44,4'&uumln&uuml, eski Cumhurbaşkanı Rauf Dentaş&rsquoın oğlu Serdar Denktaş&rsquoın başkanlığını yaptığı&nbsp Demokrat Parti (DP) oyların y&uumlzde 13,49'unu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) y&uumlzde 31.31'ini, Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) ise y&uumlzde 5,84'&uumln&uuml almıştı. Bu oy dağılımına g&oumlre 50 sandalyeli Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi'nde CTP 24, DP 6, BDH 1, UBP ise 19 milletvekili &ccedilıkarmıştı.

Daha sonraki aşamada yeni kurulan siyasi partiler ile birlikte milletvekili dağılımının değiştiği g&oumlr&uumll&uumlyor. Merkez sağdan kopanların kurduğu &OumlRP ile&nbsp Barış ve Demokrasi Hareketi&rsquoden kopan ve sosyal demokrat &ccedilizgiyi benimseyenlerin kurduğu parti Toplumcu Demokrasi Partisi'nin de Mecliste milletvekili bulunuyor.

Buna g&oumlre milletvekili dağılımı, &OumlRP 5,&nbsp DP 6, UBP 13, TDP 1, CTP-BG 25 şeklinde.

Ge&ccedilen s&uumlre i&ccedilerisinde merkez sağın yeniden yapılanma i&ccedilinde olduğu g&oumlzlemlenirken, 2005 se&ccedilimlerinin ardından parti başkanlığından ayrılan ve Kuzey Kıbrıs&rsquota merkez sağın en g&uuml&ccedill&uuml isimlerinden biri olan eski Başbakanlardan Derviş Eroğlu&rsquonun&nbsp yeniden parti başkanlığı g&oumlrevini &uumlstlendiği g&oumlr&uumll&uumlyor. Bu değişlik, merkez sağın yeniden toparlanma s&uumlrecine girdiği yorumlarına neden oluyor.

Kuzey Kıbrıs&rsquota&nbsp 2005 genel se&ccedilimlerinde kayıtlı 147 bin 249 se&ccedilmen &uumllke genelinde kurulan toplam 575 sandıkta oy kullanmıştı. Alınan genel se&ccedilim kararı, toplumdaki muhalif seslerin taleplerini karşılayamayan h&uumlk&uumlmetin &quotse&ccedilim kozu&quot ile muhalif kesimlere yanıt vermesi şeklinde de değerlendiriliyor.