Kuzey Kıbrıs petrollerinin yüzde 90'ı satıldı

Son yıllarda AKP'nin ekonomik, siyasi ve kültürel kontrolünü arttırdığı Kuzey Kıbrıs'ta bir özelleştirme daha yaşandı. Kuzey Türk Petrolleri'nin (K-Pet) hisselerinin yüzde 90'ı satıldı.

AA'nın haberi şöyle:

KKTC'de Kıbrıs Türk Petrolleri'nin (K-Pet) Türkiye'deki OMV şirketine ait yüzde 52 hissesinin ve Türk Cemaat Meclisi Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı'na ait yüzde 48 hissenin 38'inin satılması için açılan ihaleyi, en yüksek teklifi veren Levent Sanayi Şirketi Ltd ile Mustafa Hacı Ali Ltd ortaklığı kazandı.

Yüzde 90'ı satılan K-Pet'te KKTC devletinin yüzde 10 hissesi kaldı.

K-Pet hisselerinin satılması için açılan ihaleye sunulan üç teklif bugün, dört bakanın, teklif sunan firmaların temsilcilerinin ve basının önünde açıldı.

3 teklifin rakamları
İhaleye, KKTC'den Levent Sanayi ve Mustafa Hacı Ali Şirketi ortaklığı 62 milyon TL, Türkiye'deki FTZ Grup 47 milyon 778 bin 458 TL ve işadamı Şemsi Kazım'a ait Sealand Development Ltd. de 46 milyon 158 bin TL teklif sundu.

Teminatların ise Levent-Hacıali ortaklığının 6 milyon 200 bin TL, FTZ Grup'un 5 milyon TL ve Sealand'ın 4 milyon 600 bin 16 TL olduğu açıklandı.

Başbakanlık'ta Bakanlar Kurulu basın odasına getirilen teklif kutusu, Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı Dairesi Müdürü Şifa Karahasanoğlu ve Merkezi İhale Komisyonu üyesi Hasan Çakmak tarafından açıldı.

KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da teklif kutusunun açılışını izledi.

Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı Dairesi Müdürü Şifa Karahasanoğlu, teklif kutusunu açarken yaptığı konuşmada, 4 Kasım'da elden teklif alma yöntemiyle açtıkları ihalede sürenin bugün saat 15.00'te dolduğunu söyledi. Üç teklifin de teminat mektuplarının tamam ve geçerli olduğunu kaydeden Karahasanoğlu, zarfları açarak teklifleri okudu.

İhalede, en yüksek teklifi veren Levent Sanayi Şirketi Ltd ile Mustafa Hacı Ali Ltd ortaklığının teklifi kabul edildi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun konuyla ilgili olarak Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, ''uluslararası tekliflere açık bir şekilde yapılan ihaleye, KKTC sermayesinin hem ortaklık kültürünü geliştirerek bir konsorsiyumla girmesinin, hem de en yüksek teklifi sunmasının KKTC sermayesinin giderek güçlendiğini ortaya koyduğunu'' söyledi.

Atun, bunun, şirketlerin kendi ülkelerine duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu belirterek, neticenin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Atun, ihaleye, KKTC'den Levent Sanayi ve Mustafa Hacı Ali Şirketi ortaklığının 62 milyon TL, Türkiye'deki FTZ Grubu'nun 47 milyon 778 bin 458 TL ve işadamı Şemsi Kazım'a ait Sealand Development Ltd'in 46 milyon 158 bin TL teklif sunduğunu kaydetti.

Atun, zarfların açılmasından sonra İnkişaf Sandığı İdari Heyeti'nin teklifleri değerlendirdiğini ve açık farkla en yüksek teklifi veren Levent Sanayi Ltd. Şti ve Mustafa Hacı Ali Ltd. konsorsiyumunun teklifinin uygun bulunarak kabul edildiğini söyledi.

İdari heyette başkan olarak Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun yer alırken, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ali Korhan ve Hazine Muhasebe Dairesi Müdürü Fatma Görener de üye olarak bulundu.

Söz konusu ihale, K-Pet çalışanlarının grev ve eylemlerine, bazı muhalefet partilerinin tepkilerine yol açmıştı.