Kuzey Irak petrol satışına başlıyor

Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim Haziran başında Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracına başlayacağını duyurdu.

soL (DIŞ HABERLER) Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Hükümeti, ham petrol satışına1 Haziran'dan itibaren başlayacağını duyurdu.
Açıklama Bölgesel yönetimin Tabii Kaynaklar Bakanı Asım Cihad'dan geldi. Cihad'ın açıklamasına göre ilk etapta Tawke bölgesinden günde 60 bin varil petrol ihraç edilecek. Çıkarılacak petrolü Türkiye-Irak petrol hattına ulaştıracak bağlantı hatlarının tamamlandığı belirtiliyor.

Haziran ayı içerisinde de Tak-Tak bölgesinden çıkarılacak günlük 40 bin varil civarındaki petrolün tankerlerle Erbil'in doğusundaki Khurmala istasyonuna taşınacağı ve buradan Türkiye-Irak petrol boru hattına iletileceği açıklandı. Bunun geçici bir çözüm olacağı ve Tak-Tak bölgesini Khurmala istasyonuna bağlayacak boru hattı tamamlanana kadar süreceği belirtildi.

Petrolün ihracını Irak'ın milli petrol şirketi SOMO yapacak. Bölgesel yönetim yetkilileri gelirin tüm Irak halkının yararı için merkeze hükümet bütçesine aktarılacağı bilgisini verdiler. Fakat bilindiği gibi petrol gelirleri konusunda merkezi hükümetle yerel yönetim arasındaki anlaşmazlık henüz çözümlenmiş değil.

Tak-Tak petrol sahasını Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Genel Enerji ile Kanadalı Addax petrol şirketi, Tawke sahasını da Norveç petrol şirketi DNO işletiyor.