Kuzey Irak karmakarışık

ABD işgalinin ardından normale döneceği iddia edilen Irak'ta gerilim giderek artıyor. Araplar peşmergelerin Musul'dan çıkartılmasını isterken Kürtler de Malik'yi BM'ye şikayet edecek.

soL (DIŞ HABERLER) Kuzey Irak'taki gerilim giderek artıyor. Araplar peşmergelerin Musul'dan çıkartılmasını isterken Kürtler de Irak Başbakanı Maliki'yi BM'ye şikayet ettiler.

Peşmergeler Musul'dan çıksın

Irak Adalet ve İslah Hareketi lideri Abdullah Yaver, Musul'daki peşmerge ve Kürt güvenlik güçlerinin varlığı "yasadışı" olduğunu iddia ederek, lrak hükümeti'nden bu güçlerin bölgeden çıkartılmasını istedi.

"Ninova'daki Kürt güvenlik güçleri, Baas rejimi dönemindeki güvenlik güçleriyle hiç bir farkı yoktur" diyen Yaver, yasal statüsü olmayan peşmergelerin milis, Kürt güvenlik güçleri de Baas rejiminin güvenlik güçlerini çağrıştığını öne sürdü.

Denge Azad'ın haberine göre peşmergelerin Kürdistan Bölgesinin sınırını aşarak Ninova vilayetine girmelerinin yasal olmadığını belirten Yaver, "lrak'taki Koalisyon güçleri de bunun yasadışı olduğunu söylüyor" dedi.

Kürt aşiret lideri öldürdüldü

Kuzey Irak'taki Kürt-Arap gerilimi artarken, Kerkük polis yetkilisi Adel Zain El Abidin AFP'ye yaptığı açıklamada Wirya Fetah Xelil El Kaki isimli Kürt aşiret liderinin evine baskın düzenleyen silahlı kişilerin aşiret liderinin oğlunu alıkoymak istediğini belirtti. Ancak El Kaki'nin direnmesi sonucu silahlı kişilerce öldürüldüğü bildirildi.

Kimliği belirlenemeyen kişilerin daha sonra aşiret liderinin oğlunu da alarak kaçtıkları bilgisi verildi. 62 yaşındaki El Kaki, Kerkük'teki Ticaret Bakanlığı'nda çalışıyordu.

Kürt parlamenter Halit Şuwani yaptığı açıklamada, Kerkük'e 241 polis amiri atamasının yasadışı olduğunu söyleyerek, Başbakan Nuri el Maliki'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet etti.

Kerkük'te Gerçekleri Araştırma Komisyonu üyesi de olan Halit Şuwani, Kerkük'te güvenlik ve yönetim yetkilerini Kürt, Arap ve Türkmenler arasında bölüştürülmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kerkük İl Meclisi Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Ali Ali Saleyi, Kerkük'teki Kuzey Petrolleri Şirketinden yaklaşık 13 bin personelin çalıştığını belirterek, bunun 11 bini Arap, diğer 2 bini ise Kürt ve Türkmen olduğunu söyledi.

ABD'nin lrak'ı işgalinden bu yana Kerkük'teki en yüksek idari yetkilerin Kürtlerin elinde olduğunu hatırlatan Saleyi, "Kürtlerin başta Kuzey Petrolleri Şirekti olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarıdaki işçi-memur oranı çok düşüktür" dedi.