Kuzey Irak’ın küçük Amerika'sı

Kuzey Irak’ta işgalin ardından zenginleşen işadamları ve bölgeye yatırım yapmaya giden yabancılar için Amerikan villalarını aratmayan ve her şeyiyle ABD’den esinlenen lüks bir site kuruldu.

soL (DIŞ HABERLER) Kuzey Irak'ın Erbil kentinde işgalin ardından yükselen ABD destekli şirketler, bölgede küçük bir Amerikan kenti yaratmayı da ihmal etmedi. Kuzey Irak'ta "Kürdistan'ın en ayrıcalıklı villaları" olarak tanıtılan Hanzad Amerikan Köyü, bölgede işgalle beraber ortaya çıkan yeni zenginlere ve yatırım için bölgeye gelen yabancılara savaşın ortasında ayrıcalıklı bir hayat sunuyor.
Güzel ve güvenli bir alanda müşterilerine Amerikan tarzında inşa edilmiş villalarda lüks bir yaşam vadeden ABD merkezli Sigma inşaat şirketi, 1993'te Kuzey Irak'ta faaliyete başlamış. Şirket, daha sonra durgunluğa giren inşaat işine işgalin ardından hızla geri dönerek NATO tesislerinden bakanlık binalarına birçok inşaatın yapımını üstlenmiş. Şirketin müşterileri arasında birçok yabancı şirketin yanı sıra NATO ve ABD ordusu da bulunuyor.
Hanzad Amerikan Köyü'nün internet sitesinde yer alan Kürdistan tanıtımında, bölgenin işgalin ardından hızla kalkındığı ve barış, istikrar ve demokrasi sayesinde neler başarılabileceği konusunda tüm Irak'a örnek olduğu belirtiliyor. Tanıtımda, bölgede Irak'ın diğer bölgelerinden farklı olarak silahlı askerler ve tanklar olmadığı, halkın bir bölümünün de yaşadıkları zorluklara rağmen son derece misafirperver olduğu ifade ediliyor.