Kürt petrolü ABD'de

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümeti ile anlaşmazlığa rağmen, kendi bölgesinden çıkan petrolü taşıyan bir gemi Türkiye aracılığıyla ABD'nin Teksas'taki Galveston limanına demirledi. Irak hükümeti, ABD mahkemesine başvurarak petrole el konulmasını talep etti.

(soL - Dış Haberler) ABD, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) ile Irak merkezi hükümeti arasında anlaşmazlığa neden olan Kürt petrolünü taşıyan bir geminin, Teksas eyaletindeki Galveston limanına demirlemesine izin verdi.

Reuters'e konuşan sahil güvenlik yetkilisi Andy Kendrick, geminin denetlemeden geçtikten sonra yükünü boşaltmaya hazır olacağını söyledi. Kendrick, geminin durumundan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının da haberdar edildiğini açıkladı. Kendrick, sahil güvenlik ekiplerinin pazar günü United Kalavrvta isimli tankere giderek, tankerin ve tanker mürettebatının yükü boşaltılabileceğini doğruladıklarını vurguladı.

İsmini vermek istemeyen bir ABD'li yetkili ise, hükümetin geminin konumu ve kargonun ne olduğunun farkında olduğunu belirtirken, konuyu "özel bir ticari mesele" olarak değerlendirdi. ABD'nin Irak petrolü hakkındaki siyasetinin değişmediğini, Irak'ın enerji kaynaklarının tüm Iraklılara ait olduğunu söyleyen yetkili, "Yasal anlaşmazlıkların meydana geldiği çoğu durumda olduğu gibi, tarafları anlaşmazlık konusunda bilgilendirir ve tavsiye doğrultusunda kendi kararlarını almalarını önerir" dedi.

Yaşanan bu olay, Kürt petrolünün ABD'ye ilk gelişi değil. Geçen Mayıs ayında, Kürdistan petrolü, Houston'daki bilinmeyen bir alıcıya satılmıştı.

Bağdat hükümetinden soruşturma talebi
Öte yandan, Irak merkezi hükümeti, Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ABD'ye gitmesinin Bağdat'ın onayı olmadan gerçekleştiğini ve bunun "kaçakçılık" olduğunu savunarak, ABD'deki bir yerel mahkemeye başvurdu.

Teksas yerel mahkemesinden yargıç Nancy K. Johnson, federal polise, limandaki geminin yüküne el koyulmasını emretti.

Petrolün alıcısına yük boşaltma hizmeti veren AET Offshore Services isimli şirketin de, Irak merkezi hükümetinin iddialarının araştırılması için dilekçe verdiği belirtiliyor.