Kürecik NATO üssü oluyor

NATO zirvesinde füze savunma sistemiyle ilgili alınan kararlar arasında, Malatya Kürecik'te bulunan ABD radar üssünün NATO'ya devredilmesi de yer alıyor. İran ve Rusya'yı tehdit eden sistemin 2018'de tam kapasiteyle faaliyete geçeceği açıklanırken, zirvede başka askeri projeler de onaylandı.

NATO zirvesinin ana gündemleri arasında yer alan füze savunma sistemi kapsamında, Kürecik'te bulunan ABD radar sisteminin NATO'ya devredileceği bildirildi. Türkiye'de büyük tartışma yaratan ve hakkında hiçbir bilgi verilmeyen radar üssünün, Doğu Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD savaş gemisiyle birlikte NATO füze savunma sistemin ilk aşamasının yürürlüğe girdiği açıklandı.

Bu ilk aşamaya "Füze Savunma Ara Yeteneği" (Interim Missile Defense Capability) adı verilirken, sistemin komuta merkezinin ise Almanya'nın Ramstein kentinde bulunan NATO Hava Komutanlığı üssünde bulunacağı ve İspanya, Türkiye, Romanya ve Polonya'nın füze savunma sistemine ev sahipliği yapmayı kabul ettiği bildirildi.

Füze savunma sisteminin 2018'de tam kapasiteyle geçmesi planlanıyor
Yapılan açıklamada, Chicago zirvesinde NATO'nun, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin hayata geçirilmesini ilan ederek, bir önceki Lizbon zirvesinde ortaya konan taahhüdü hayata geçirme yolunda önemli bir adım attığı kaydedildi. Erken uyarı radarının Kürecik'te konuşlandırılmasıyla ilk aşaması tamamlanan sistemin, 2018 yılında dört aşamanın tamamlanmasıyla tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, on yıl içinde Avrupa'nın herhangi bir yerinde füze saldırılarını engelleyebilecek bir savunma ağır kurmayı planladıklarını ifade etti.

ABD Başkanı Obama tarafından yayınlanan bir bilgi notunda da, zirvede balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin ilan edilmesinin önemine dikkat çekildi. Açıklamada, henüz ilk aşamasında olsa da NATO'nun, füze saldırılarına karşı koruma sağlayabilen bir yetenek edindiği ifade edildi. Bilgi notunda ayrıca ABD komutasındaki Kürecik füze savunma sisteminin NATO'ya devredilmesi için ABD başkanı Obama'nın talimat verdiği bildirildi. Notta, radardan edinilen bilginin, NATO komuta ve kontrol sistemiyle birleştirilerek NATO füze savunma komutanlarına kapsamlı ve gerçek zamanlı operasyonel bilgi sağlayacağı ve mevcut füze savunma unsurlarının etkin şekilde kullanmalarına imkan tanıdığı belirtildi.

Füze savunma sistemine Rusya'nın yaptığı itirazla ilgili yapılan açıklamalarda ise, sistemin kesinlikle Rusya'yı hedef almadığı belirtildi ve Rusya'nın da sisteme ortak olarak katılmaya davet edildiği hatırlatıldı. Öte yandan Rusya ise katılmak için ön koşul olarak, sistemin Rusya'ya karşı kullanılmayacağı yönünde bir yazılı taahhüt talep ediyor. NATO böyle bir taahhüdü vermediği için, Rusya da füze savunma sistemine katılmıyor.

Öte yandan çok sayıda yorumcu, harcanan milyarlarca dolara karşın füze savunma sisteminin kolaylıkla aşılabileceğini öne sürüyor. Bu yorumlarda özellikle çok sayıda sahte füze kullanılarak füze savunma sisteminin aşılabileceği belirtilirken, mevcut sistemlerin bu soruna dönük herhangi bir çözümünün olmadığına dikkat çekiliyor.

İHA'lar yaygınlaşıyor
Zirvenin ilk gününde yirmiden fazla "çok uluslu proje"nin kabul edildiği belirtildi. Bunlar arasında 17 milyar dolarlık Kara Gözetleme Projesi yer alıyor. Buna göre projede yer alan her bir NATO ülkesi 40 adet Global Hawk insansız hava aracı ve ilgili komuta ve kontrol istasyonlarını satın alacak.

Kabul edilen bir diğer proje de Baltık Hava Polisliği projesi. Bu proje kapsamında üç baltık ülkesinin hava sahası bütünüyle NATO hava kuvvetlerine açılıyor. Projenin açıklamasında, bu sayede bu ülkelerin hava sahası güvenliği NATO tarafından yerine getirileceği için "pahalı uçaklar" satın almalarına gerek kalmayacağı ve kaynaklarını başka NATO önceliklerine yönlendirebilecekleri ifade ediliyor.

(soL - Dış Haberler)