Kürdistan yönetimi petrol satışına 'devam' dedi

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Erbil ile Bağdat arasında gerilime sebep olan petrol satışına devam kararı aldı. Ceyhan limanında bekleyen bir gemiye, Kürt petrolünün yükleneceği söylenirken, geminin rotası bilinmiyor.

Wall Street Journal Türkiye'den Sarah Kent ve Emre Peker'in haberine göre, ABD mahkemesinin Kürt petrolünü taşıyan tanker ABD limanına yanaşırsa yüküne el konulması emrini vermesinden günler sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi tartışmalı ham petrol satışlarına devam ediyor.

Bir Türk yetkilinin Perşembe günü yaptığı açıklamada Irak hükümetinden izinsiz Türkiye'ye pompalanan Kürt petrolünün Ceyhan Limanı'nda demirli olan Kamari adlı tankere yükleneceği belirtildi. Kamari'nin rotasının neresi olduğu konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin doğal kaynaklar bakanlığının sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Petrol satışları Iraklı Kürtlerin Bağdat'tan ekonomik özgürlüklerini kazanmak ve ülkedeki 6.5 milyon Kürde yeni bir ülke inşa etmek için attığı adımlar olarak görülüyor. Bu çabalar Irak'ın petrol satışları üzerindeki tek otoritenin kendisinde olduğunu iddia eden ve şu anda IŞİD ile savaşmakla meşgul olan Irak federal hükümetini kızdırdı.

Şu ana kadar Bağdat'ın siyasi ve yasal tehditlerle Kürt petrolünün potansiyel müşterilerini önleme çabaları etkili oldu. Mayıs ayından beri Kürt petrolünü taşıyan 1 milyon varillik tankerlerden sadece bir tanesi satışı gerçekleştirebildi.

Kürt petrolünün bir kısmını ABD'ye gönderme çabaları ise geçen hafta Bağdat'ın bir ABD mahkemesine yaptığı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) petrolü yasadışı bir şekilde satmaya çalıştığına dair suç duyurusuyla engellendi. Irak hükümetinin suç duyurusu sonucu mahkeme eğer Kürt petrolünü taşıyan tanker ABD limanına yanaşırsa yüküne el konulması kararını verdi.

Kamari tankeri son bir ayda Ceyhan'da Kürt petrolünün yüklendiği ilk tanker olacak. Satışların ve yüklemelerin gerçekleştirilememesi KBY'nin iki hafta önce boru hatlarından petrol pompalamayı durdurmak zorunda kalmasına sebep olmuştu.

Ancak Kürtler ekonomik bağımsızlık yolunda ilerlemeye kararlı olduklarının sinyallerini verdi.

Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, KBY hükümetinin internet sitesinde Çarşamba günü yayımlanan açıklamasında, "Bizim ham petrolümüz Irak anayasasının Kürdistan Bölgesi'ne verdiği haklara dayanılarak yasal bir şekilde üretiliyor, yükleniyor, ihraç ediliyor ve satılıyor," ifadesini kullandı.