Kullanana değil, üretene ceza

ABD, Bolivya`da en çok yetişen tarım ürünü olan koka üzerinden ülkeyi karalamaya devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Devlet Başkanı George Bush, dün kongreye Bolivya`daki uyuşturucu üretimi konusunda bir rapor sunarak, uyuşturucu ticareti yapanlarla işbirliği içinde olduğunu iddia ettiği ülkeyi kara listeye alacağı tehdidinde bulundu. ABD`nin yeni olmayan bu iddiası üzerine bir açıklama yapan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de, "dünyanın en büyük üçüncü koka üreticisi ülke Bolivya`ysa, bunu en çok tüketen de ABD`dir" dedi. Morales, uyuşturucu ticaretiyle savaşanların uyuşturucu kullanılan bölgeleri göz ardı etmesini eleştirerek, "uyuşturucu trafiği, pazarın ihtiyacını karşılamak için ayakta kalmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

ABD`nin uluslararası narkotik ve kanun uygulamasından sorumlu yardımcı sekreteri David Johnson, raporla ilgili yaptığı açıklamada, koka ekiminin ve koka yaprağının üzerindeki kontrollerin azalmasının, üretimde yüzde 14`lük bir artışla sonuçlandığını iddia etti. Morales de iddialara yanıt olarak, Birleşmiş Milletler`in 18 Haziran tarihli raporundan bir alıntı yaparak, koka ekiminin Bolivya`da geçen yıl sadece yüzde 5 oranında arttığını ve ABD`nin Latin Amerika`daki müttefiki olarak bilinen Kolombiya`da bu oranın yüzde 27`lere ulaştığını belirtti.

Morales ayrıca Bush yönetiminin bu raporla ülkeyi kara listeye alma şantajında bulunmasını eleştirerek, "bunlar siyasi kararlardır. Hükümetimize karşı yürütülen bu tür karalama kampanyalarından korkmuyoruz" dedi.

Muhalefetle anlaşmaya doğru
ABD`nin Bolivya`da özerklik yanlısı zengin muhalifleri desteklemesiyle yükselen çatışmaların ardından, uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Morales, 30 kişinin yaşamını kaybettiği çatışmalarla ilgili olarak "devrimler için ölümü göze aldık" derken, bir yandan da ülkeyi bölünme noktasına getiren krizin aşılması için muhaliflerle görüşüyor. Morales`in ülke gelirlerinin daha adil bir paylaşımı için önerdiği anayasal değişikliklerin tartışıldığı görüşmelerde, Mario Cossio ve Ruben Costas adlı iki muhalif vali, Morales`le uzlaşmaya vardı. Anayasa ve özerklik konularının da masaya yatırıldığını belirten bakan Fabian Yaksic, anlaşmanın yakın olduğunu söyledi.