Küba'dan akciğer kanserine karşı yeni bir aşı daha

Küba'da akciğer kanseri tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen RACOTUMOMAB aşısının tescillenmesi, 2012 yılında Moleküler İmmünoloji Merkezi'nin en büyük başarısı oldu.

Prensa Latina'nın 9 Şubat 2013 tarihli haberine göre Küba'da akciğer kanseri tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen RACOTUMOMAB aşısının tescillenmesi, 2012 yılında Moleküler İmmünoloji Merkezi'nin (CIM) en büyük başarısı oldu.

CIM'in kurucu müdürü Dr. Agustin Lage Davila'nın verdiği bilgiye göre kullanımı kolay olan ve sağlıklı bireylere uygulanabilen aşıdan klinik denemelerde olumlu sonuçlar alınıyor.

Granma gazetesine konuşan bilimci, CIM'in daha önce de yine akciğer kanserine karşı tedavi amaçlı CIMAVAX-EGF aşısını geliştirdiğini hatırlattı.

Lage Davila, Küba'nın şu anda akciğer kanserine karşı iki ürünü birden deneyen tek ülke olduğunu söyledi.

RACOTUMOMAB'ın üretiminin genişletilerek ülke çapında akciğer kanserinden muzdarip tüm hastalara sağlanması, ayrıca yurtdışında da tescillenmesi hedefleniyor.

Kübalı bilimci, bir CIM araştırmacısının aşının kullanımı konusunda Avrupa Medikal Onkoloji Kongresi'nde yaptığı sunumun büyük ilgi topladığını ve Lancet Oncology isimli önde gelen kanser araştırmaları dergisinde konuyla ilgili özel bir haber yapıldığını belirtti.

Lage Davila, amaçlarının kanserin ilerlemesini yavaşlatarak ya da durdurarak, uzun süre kontrol altında tutulabilen kronik bir hastalığa dönüştürmek, böylece hastaların ömrünü ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.

(soL -Dış Haberler)