Küba'da Domuzlar Körfezi zaferi kutlandı

Bu yıl Küba’da Domuzlar Körfezi yıldönümü kutlamaları Komünist Parti Kongresi’nin başladığı gün, kongre açılışı töreni öncesinde Devrim Meydanın’da büyük bir arkeri geçit ve halk yürüyüşüyle gerçekleştirildi.

On binlerce Kübalının katıldığı kutlamalarda ilkokul çocukları da, Castro'nun ve diğer devrimcilerin Batista döneminde sürgün edildikleri Meksika’dan Küba’ya dönerken bindikleri “Granma” adlı geminin temsili bir kopyasının etrafında yerlerini aldı. Havana Üniversite’nin “Devrimin Öncüsüyüz” yazılı bir pankartla katıldığı yürüyüş son dönemlerde Raul Castro tarafından dile getirilen devrimci kadroların gençleşmesi gereğinin de altını çizer gibiydi.

1997’den beri ilk defa toplanan 6. Komünist Parti Kongresi’nin açılışında Raul Castro, “Temel siyasi ve devlet görevlerinin en fazla ikişer adet 5 yıllık süreyle sınırlandırılmasının önerilebilir olduğu sonucuna vardık” dedi. Kendi jenerasyonunun genç bir liderler yetiştirmeyi başaramadığını söyleyen Castro, tüm partinin ve idari görevlerin sistematik olarak gençleştirilmesi için çağrıda bulundu.

Yürüyüş esnasında kimi dövizlerde, “Verimlilik ve Zafer” yazması ise diğer dikkat çeken unsurlar arasındaydı. Nitekim aynı açılış konuşmasında Raul Castro, yurttaşlarını ataletlerini üzerlerinden atmaya ve Küba’nın bu yeni sürecine katkıda bulunmaya davet etti.

Bundan 50 sene önce Domuzlar Körfezi’nde CIA destekli karşı-devrimcilerin gerçekleştirmeye çalıştığı ABD işgali geri püskürtülmüştü. Fidel Castro bu yenilginin Amerikan emperyalizminin batıda uğradığı ilk yenilgi olarak ilan etmiş ve gerçekleşen devrimin sosyalist bir karaktere sahip olacağını da ilk kez bu müdahale sürecinde dile getirmişti.

Domuzlar Körfezi’ne ABD’nin paralı askerlerinin yaptığı saldırı ve saldırının kısa sürede Kübalı devrimciler tarafından püskürtülmesi, Küba’da rejimin hızla Sovyetler Birliği’yle yakınlaşması ve sosyalist niteliğinin ilan edilmesiyle sonuçlanmıştı. 50 sene sonra Küba devrimi, bir kez daha yönünü tayin edecek tarihi bir kongre yaşıyor.

(soL - Dış Haberler)