Küba Suriye konusunda uyardı

Küba, Birleşmiş Milletler toplantısında Suriye’ye yapılacak herhangi bir müdahalenin insanlık için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti. Küba Suriye'de çözüm için "Suriye’nin bağımsızlığı tam anlamıyla tanınarak siyasi çözümler üretilmeli" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısına Küba’yı temsilen katılan Cenevre’deki Küba Büyükelçisi Rodolfo Reyes, Suriye'ye dönük herhangi bir müdahalenin doğuracağı sonuçlara dikkat çekti.

Suriye’nin iç savaşa sürüklenmesinin ya da dış güçlerin ülkeye dönük müdahalesinin tüm insanlık için ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan Reyes, böylesi bir müdahalenin Orta Doğu halkları için yarardan çok zarar getireceğini ifade etti.

"Müdahale çözüm değil"

Özellikle rejim değişikliği ve şiddet çağrısı yapan kesimlerin son derece kaygı uyandırıcı olduğunu vurgulayan Küba temsilcisi Reyes, “böylesi bir durumda uluslararası kamuoyunun görevi ülkede barış ve istikrarı korumaya yardımcı olmaktır, ölüm, suç ve masum insanlara yönelik saldırıları teşvik etmek değil” diye konuştu.

Reyes, Küba’nın Suriye’deki mevcut durumun ancak Suriye’nin bağımsızlığının tam anlamıyla tanınarak siyasi çözümler üretilmesi ile değiştirilebileceğini savunduğunu ifade etti. Reyes, dış güçlerin Suriye’ye müdahale planları yapmak yerine, toplumun tüm kesimlerini kapsayabilecek şekilde diyalog ve uzlaşma ortamı yaratılmasına yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Suriye'yi yakından takip ettiklerini belirten Reyes, ancak ülkeden gelen bilgilerin parçalı, muğlak ve çokça çarpıtılmış olduğunun da bilincinde olduklarını söyledi.

İnsan hakları bahane…
Reyes, dünyanın herhangi bir köşesinde insanların hayatlarını kaybetmesinden büyük endişe duyduklarını, ancak bundan belli çıkar odaklarının faydalanmasını kabul etmediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun bugün Suriye’ye müdahale olasılığını gündeme almasında temel motivasyonun insan haklarını korumak olmadığını savundu.

Daha önce BM kararları doğrultusunda hayata geçirilen ve halklar için ağır sonuçlar doğuran uygulamalardan örnekler veren Reyes, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı ile Libya’ya yapılan müdahalenin doğurduğu sonuçlardan ve İsrail’in Filistin halkına dönük insanlık dışı uygulamalar karşısında sessiz kalındığından yakındı.

“Suriye kendi kaderini kendisi tayin edebilir”
Reyes, geçmiş deneyimleri ve başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkelere uygulanan çifte standardı göz önünde bulundurarak Küba’nın, Suriye’nin egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü müdahalenin karşısında olacağını dile getirdi.

Reyes, Suriye halkının kendi iç problemlerini, dış güçlerin müdahalesi olmadan, kendi içinde çözebilecek yetkinlikte olduğunu ve Suriye halkının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

(soL - Dış Haberler)