Küba insan hakları başlığında sıkıştırılamaz

Küba karşıtı açıklama yapan Avrupa Parlamentosu'na yanıt veren José Martí Küba Dostluk Derneği, "AP Küba'yı insan hakları başlığında sıkıştıramaz. Küba, Orlando Zapata Tamayo'nun hayatını kaybetmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmıştır" dedi.

Küba'da adli mahkum Orlando Zapata Tamayo'nun açlık grevinden ölmesini fırsat bilip Küba karşıtı açıklama yapan Avrupa Parlamentosu'na (AP) yanıt veren José Martí Küba Dostluk Derneği, "AP Küba'yı insan hakları başlığında sıkıştıramaz. Küba, Orlando Zapata Tamayo'nun hayatını kaybetmemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmıştır" dedi.

23 Şubat günü Küba'da hapishanede bulunan ve açlık grevi yapmakta olan Orlando Zapata Tamayo öldü. Zapata'nın ölümü üzerine Batı medyası Küba karşıtı bir kampanya başlatırken, Avrupa Parlamentosu da geçen hafta Küba karşıtı açıklama yapmıştı. AP'nin kınama kararıyla ilgili açıklama yapan José Martí Küba Dostluk Derneği, "Olay kesinlikle çok üzücüdür. Ancak bu olaydan kalkarak Küba'ya bir insan hakları saldırısı geliştirmek büyük bir haksızlık olmanın ötesinde abes ile iştigal etmektir. Bu durum kuşkusuz çok acı vericidir. Bu konuda tüm Küba dostları aynı fikirdedir" ifadelerini kullandı.

Küba yetkililerinin Orlando Zapata Tamayo'nun hayatını kaybetmemesi için ellerinden gelen her şeyi yaptığını belirten açıklamada Küba insan hakları açısından dünyada en son suçlanabilecek ülkelerden biridir. Küba'da 50 yıllık devrim tarihinde hiç kimseye işkence yapılmamıştır. Küba bu konuda her açıdan insanlığın yüz akıdır. Her yıl yayınlanan Birleşmiş Milletler raporları bunun tanığıdır" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:
"Zapata'nın ölümü ile ilgili önce ABD'nin, sonra da Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı girişimler, söz konusu emperyalist odakların Küba'daki özgür yaşama müdahale etmeye sistematik biçimde devam ettiklerini göstermektedir. Son gelişmeler, Küba'da başka açlık grevlerinin de sürmekte olduğunu ve işin içine Lech Walesa gibi, sicili sosyalizmin yıkılması ile anılan kişilerin de dahil olduklarını göstermektedir."

Avupa Parlamentosu'nun Küba'yı karalama çabalarını "Bu silah geri teper" diye yanıtlayan dernek, "Küba'da sosyalizm 50 yılı aşkın süredir bu oyunlara rağmen ayaktadır. Avrupa Birliği devrimci ülkeleri insan haklarını ihlal etmekle suçlayacağına kendisi dünyanın ezilen halklarına borcunu ödemeye başlamalıdır. Dünyanın her yerindeki Küba dostları gibi biz de bu çirkin saldırıdan dolayı Avrupa Parlamentosu'nu ve bu kirli oyunun parçası olan tüm emperyalist ülkeleri kınıyor ve dostlarımızı bu tepkimize katılmaya çağırıyoruz. Küba sosyalizminin insan haklarını ihlal ettiği yalandır. Küba sosyalizmi insanlığın yüz akıdır" ifadelerini kullandı.

(soL-Haber Merkezi)

(