Küba Dışişleri Bakanı Suriye konusunda ABD ve AB’yi suçladı

Küba Dışişleri Bakanı bugün BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada BM’nin acilen bir reformdan geçmesi gerektiğini belirtirken, Suriye’de yaşanan kriz ile ilgili olarak da ABD ve bazı AB ülkelerini suçladı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada, BM’nin dünyayı bugünkü haliyle gerçek bir şekilde temsil edebilmesi için acilen bir reformdan geçmesi gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı, bunun için 193 üyeli Genel Kurul’un yetkilerinin güçlendirilmesi ve 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BM 67. Genel Kurulu’nda konuşan Parrilla şunları söyledi:

Birleşmiş Milletler Örgütü’nü acilen, bütün eşit egemen devletlerin hizmetine sunarak ve onu bir avuç sanayileşmiş-güçlü ülkenin çifte standard uygulamalarından ve keyfiliğinden uzaklaştırarak korumak gerekmektedir.

Genel Kurulun kilit rolü yenilenmeli ve demokratik, şeffaf ve gerçek bir Güvenlik Konseyi yeniden oluşturulmalıdır.

ABD ve AB ülkeleri suçlu
Suriye’de yaşanan krizde 18 bin kişinin hayatını kaybetmesine değinen Dışişleri Bakanı, ABD ve bazı AB ülkelerinin Suriye rejimini yıkmaya karar verdiğini ve bu amaç doğrultusunda bu ülkelerin muhalif grupları destekleyerek para, silah, eğitim yardımına ve hatta paralı asker kullanımına başvurduğuna dikkat çekti.

Parrilla, dış güçlerin muhalifleri desteklemesinin “bütün Ortadoğu’da çok ciddi sonuçlar doğuracağını” ifade ettiği konuşmasında, Rusya ve Çin’in sert muhalefetinden dolayı, Güvenlik Konseyi’ni savaş yanlısı politikaları hayata geçirme konusunda manüple etmenin “imkânsız” olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı konuşmasında Suriye halkının, herhangi bir müdahale ya da dış müdahale olmadan kendi kaderini tayin etme ve egemenliğini tam olarak uygulama hakkına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı ayrıca, BM Genel Kurulu’na yaptığı çağrıda Filistin’in 1967 yılından önceki sınırları ile BM’ye tam üye olarak kabul edilmesini istedi.

(soL- Dış Haberler)