Küba ABD ajanını yakaladı

Küba yönetimi, CIA destekli Kalkınma Alternatifleri (DAI) adlı şirket için çalışan bir ABD ajanını Kübalı karşıdevrimcilerle çalışmaları sırasında yakaladı.

New York Times'ın 12 Aralık tarihli baskısında yayımlanan bir yazıyla, bir ABD ajanının 5 Aralık'ta Havana'da yakalandığı ortaya çıktı. Kimliği henüz bilinmeyen ajan ABD'nin, Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarına hizmet veren Kalkınma Alternatifleri (DAI) adlı büyük bir şirket için çalışıyor. Ajan, Kübalı karşı-devrimci gruplara cep telefonu, bilgisayar gibi iletişim cihazları dağıtırken yakalandı.

Yurtdışında, özellikle Venezuela, Küba gibi ABD nüfuzuna karşı direnen ülkelerde rejim muhalifi, ABD yanlısı gruplar ve kişilere kaynak ve siyasal strateji yardımı sağlayan Amerikan istihbarat teşkilatı CIA'in, bu kişiler ve sivil toplum kuruluşları gibi çeşitli örgütler aracılığıyla özellikle rejim değişikliği çalışmaları yürüttüğü biliniyor. Yakalanan ajanın çalışmakta olduğu şirket DAI, bu söz konusu kaynaktan aslan payını kapmıştı. Şirket, Dışişleri Bakanlığı ve USAID gözetiminde bu parayı "Küba Demokrasi ve Beklenmedik Durum Programı" çerçevesinde kullanacaktı. DAI, CIA'nın Küba'daki karşıdevrimci faaliyetlerinde en önemli paravan şirketlerden birisi olarak rol oynuyordu.

DAI'nin Venezuela geçmişi
Küba'yla benzer şekilde, 2002 yılında Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı yapılan, fakat halkın direnişi sayesinde başarılı olmayan darbeden hemen iki ay sonra, USAID'in görevlendirmesi ve desteğiyle DAI, Venezuela'da Dönüşüm İnisiyatifleri Ofisi'ni (OTI) kurdu. Bu ofis, USAID'den aldığı likit fonlarla mevcut iktidara karşı Vaşington'un istediği örgüt, sivil toplum kuruluşu ve partilere finansal destek sağlıyor.

Venezuela asıllı ABD'li avukat ve başta 2002 darbesi, Latin Amerika ülkelerinin birçoğundaki gizli ABD faaliyetlerini, ABD kurumlarının resmi belgelerine dayanarak açığa çıkarmasıyla tanınan Eva Golinger'in verdiği bilgiye göre DAI, Venezuela'da USAID ile ilk sözleşmesini iki senelik bir süreç için 10 milyon dolara imzalamış. Şirket, darbeden birkaç ay sonra darbede başarısız olan kesimlere sıcak para aktarmaya başlamış.

ABD ajanları Küba'da tutunamıyor
Küba, ülke içindeki karşı-istihbarat faaliyetlerinde başarısıyla göz dolduran bir ülke. Ada ülkesinde bozgunculuk faaliyetlerine muazzam kaynaklar aktarılmasına rağmen 1959 yılındaki devrimden bu yana ciddiye alınır bir halk desteğine sahip hiçbir "muhalefet hareketi" yaratılamadı. Bunda Küba istihbarat servisinin, ABD'nin adadaki faaliyetlerini çok sıkı şekilde gözlem altında tutmasının payı var.

Son olarak 2003 yılının Mart ayında düzenlenen bir operasyonda çoğunluğu gazeteci ve yazar kılığındaki 75 karşıdevrimci gözaltına alınmıştı. Bu kişilerin yargılandığı dava sırasında, ABD'nin para yedirerek ülke genelinde bir "muhalif gazeteci" ağı yaratmaya çabaladığı, ancak bu ağın en üst düzeyinden çeşitli alt kademelere kadar yer alan 12 "gazetecinin" Küba istihbarat servisi adına çalıştığı açığa çıkmıştı. En üst düzeye kadar çetenin tüm hücrelerine sızmış olan Küba istihbarat servisi, bu karşıdevrimci çetenin tüm faaliyetlerini gözler önüne sererek büyük bir başarı sağlamıştı.

(soL - Dış Haberler)