Kosova’dan Clinton’a heykelle teşekkür

Kosova, 1999’da NATO’nun Yugoslavya’ya saldırmasına karar vererek Kosova devletinin kurulmasına yardım eden eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın heykelini Prişitine’ye dikti.

1999’da başkanlığı dönemide NATO’nun Yugoslavya’ya saldırmasına karar vererek Kosova devletinin kurulmasına ön ayak olan ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton, önceki gün Kosova’nın başketi Priştine’de yapılan heykelinin açılış törenine katıldı. “Kosova’nın onurlu kahramanı” olarak karşılanan Clinton, törende “Kosova'nın çok değiştiğini, kendi kurumlarını oluşturduğunu ve Kosovalıların bundan gurur duymaları gerektiğini” söyledi. Kosova’daki ABD Dostları Derneği'nin girişimiyle yapılan bronz Clinton heykelinin açılış törenine, Kosova’dan ve dışarıdan ellerinde ABD bayraklarıyla binlerce Arnavut katıldı.

Törenden önce Kosova “Devlet” Başkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taçi ile görüşen Clinton, Kosova Meclisi’nde düzenlenen özel bir oturumda konuştu. Kosova liderleri de yaptıkları konuşmalarda, Bill Clinton’a Kosova halkına sunduğu yardım ve verdiği destek için teşekkür etti. Clinton Kosova’dan ayrıldıktan sonra “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik” temalı konferansa katılmak üzere dün İstanbul’a geldi.
NATO’nun 1999’da Yugoslavya’ya düzenlediği saldırı sonrasında fiilen Belgrad yönetiminin kontrolünden çıkan Kosova, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin desteğiyle 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.
(soL - Dış Haberler)