Komünist partiden Chavez’e yanıt

Venezuela lideri Chavez, kendi partisine katılmayan Venezuela Komünist Partisi'ni suçlayınca yanıt gecikmedi.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, giderek yakınlaşan yerel seçimlerde Venezuela Komünist Partisi (PCV) ve Herkes için Anavatan Partisi'ni, kendi partisi PSUV'un tüm adaylarını koşulsuz desteklemedikleri için karşıdevrimcilik ve hainlikle suçladı. PCV, iddiayı açık bir dille reddederken, devrime olan bağlılığını bir kez daha vurguladı.

Hugo Chavez, geçen hafta PSUV'un Trujillo'da düzenlenen mitinginde yaptığı konuşmada kendisini destekleyen Yurtsever İttifak'a üye olan iki partiyi "kişisel çıkarları doğrultusunda devrim sürecini destekleyen halkı bölmeye çalışmakla" suçlamış ve "vatan haini ve karşı devrimci" olarak nitelendirmişti. Chavez ayrıca iki partinin kendi desteği olmadan ayakta kalamayacağını savunarak, "onları haritadan sileceğiz" demişti.

Herkes İçin Anavatan Partisi (PPT) lideri Andrea Tavares, Chavez'in açıklamalarına yanıt olarak, "Biz devrimci bir örgütüz. Sadece biri bize bu etiketi yapıştırdığı için değil, bunu eylemlerimizle gösterdiğimiz için de bu böyledir" dedi. PPT ulusal koordinatörü José Albornoz da, Chavez'in daha dikkatli olması gerektiğini belirterek "Daha iyi bir ülke kurmak için mücadele ediyoruz. Amacımız devrimin güçlenmesine katkı koymak ve bu nedenle de eylemlerimiz devrimcidir" diye konuştu.

'İşçi sınıfının partisiyiz'
Venezuela Komünist Partisi (PCV) lideri Oscar Figuera, kendi adaylarıyla seçimlere katılmalarının devrime bağlılıklarından kaynaklandığını vurguladı. Devrime olan bağlılığın yalnızca PSUV'a bağlılık anlamına gelemeyeceğini ifade eden Figuera, Chavez'in geçen yıl ülkedeki tüm siyasi partilerden PSUV'u desteklemelerini istediğini ve PCV üyelerinin yüzde 95'inin bağımsız kalmayı tercih ettiklerini hatırlattı.

PSUV'un Haziran ayında parti içinde düzenlediği seçimlerin ardından PCV, ülkedeki 22 eyaletin 16'sında PSUV'un adaylarını destekleme kararı almış, ancak diğer 6 eyalette kendi adaylarıyla seçimlere katılacağını açıklamıştı.

Venezuela'da 77 yıldır sosyalizm mücadelesi verdiklerini kaydeden PCV lideri, PSUV'un üye alımında sorunlar olduğunu ve işçilerin yanı sıra bir fabrika sahibinin de partiye üye olabildiğini belirterek, "Komünist Parti ise sınıfsal bir üye profiline ve açıkça belirlenmiş bir ideolojiye sahiptir" dedi. PSUV'un anti-emperyalist karakterini paylaştıklarını, ancak bunun kendileri için yeterli olmadığını söyleyen Figuera, Chavez'in açıklamalarının yerel seçimler yaklaştıkça yükselen gerilimden kaynaklandığını ve aslında bunları söylemekten kendisinin de rahatsız olduğunu düşündüklerini belirtti. Figuera, geçmişte iktidara gelen diktatörlüklerin bile komünist partiyi yok edemediğini vurgulayarak Chavez'i soğukkanlı olmaya davet etti.