Kolombiya’da “barış mitingleri”

Kolombiya’nın bağımsızlık günü olan 20 Temmuz’daki kutlamalar, devlet başkanı Uribe ve sosyal demokratlar tarafından Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ne (FARC) karşı bir kampanya haline getirildi.

soL (DIŞ HABERLER) Günlerdir yoğun bir çalışmayla ülkenin bazı kentlerinde örgütlenen bağımsızlık günü yürüyüşlerinde, FARC'a elindeki tüm rehineleri bırakması çağrısında bulunuldu. Brezilya devlet başkanı Lula da Silva ve Peru devlet başkanı Alan García'nın da katıldığı yürüyüşlerin başında Kolombiya devlet başkanı Alvaro Uribe ve ünlü pop müzik şarkıcıları Shakira ile Carlos Vives vardı. Kürsüden FARC'a barış adına elindeki rehineleri salıverme ve silah bırakma çağrısı yapıldı.

Paris'teki kutlamalarda ise, geçen hafta FARC'ın elinden alınan 15 rehineden en ünlüsü, 2002'de başkanlığa aday olarak kampanya yürütürken kaçırılan Ingrid Betancourt konuştu. Betancourt, gerilla liderlerine rehineleri serbest bırakmaları çağrısı yaparken, hükümetin de FARC'a karşı nefret diliyle konuşmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Betancourt, iki gün önce bir Fransız gazeteciye "Fakat elbette FARC'ın gerçekte ne demek olduğunu gayet iyi biliyorum" demişti. Betancourt'la beraber söz alan şarkıcı Miguel Bosé de "Şiddet devrimci gücünü yitireli çok oldu" diyerek "soldan" eleştiride bulundu.

Betancourt'un da içinde bulunduğu 15 rehinenin kurtarılmasından beri Kolombiya'da FARC'a karşı büyük bir kampanya başlatıldı. Her ne kadar uluslar arası medyada yalnızca "barış" ve "rehinelerin kurtarılması"na dair çağrılar yer bulsa da, kampanyanın en önemli ayaklarından birisi de yoğunlaşan askeri saldırı. FARC'a barış adına silah bırakması çağrısı yapan Uribe hükümeti, bir yandan da saldırıları sürdürüyor. Halen elinde 700 rehine bulunan FARC ise geri adım atmadı, saldırıların başlamasından sonra 10 kişiyi daha kaçırdı. Bir diğer gerilla örgütü olan ve 2000 civarında rehine bulunduran Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) da geri adım atmamaya kararlı ve hafta başında Kolombiya ordusunun operasyonlarını deşifre eden bir açıklamada bulundu.

Geçen hafta efsanevi gerilla lideri Fidel Castro da FARC'a elindeki rehineleri serbest bırakma, fakat ne olursa olsun silahları bırakmama ve direnme öğüdünde bulunmuştu.