'Koalisyonun Kobane saldırıları propaganda için'

IŞİD’in Kobane’ye dönük saldırıları uzun süredir devam ederken koalisyon güçlerinin buradaki IŞİD hedeflerine dönük saldırılarının birden yoğunlaşması dikkat çekti. ABD’li yetkililerin açıklamaları, saldırıların temel motivasyonunun kenti kurtarmaktan ziyade propaganda olduğunun itirafı niteliğinde.

(soL - Dış Haberler) ABD ve koalisyon güçlerinin Suriye topraklarında IŞİD mevzilerine dönük hava saldırıları Kobane’ye yoğunlaşmış durumda. Haftalardır IŞİD saldırılarına direnen Kobane’de geçtiğimiz günlerde zayıf bir hava saldırısı başlatan koalisyon güçlerinin bombardımanının yoğunlaşmasıyla birlikte, kentin içerisinde ve etrafında bulunan hedeflere dönük saldırıların sıklığı her 48 saatte 40 bombardımana yükseldi.

Koalisyon güçlerinin Kobane’deki saldırılarının yoğunlaşmasıyla birlikte Suriye’nin geri kalanındaki IŞİD hedeflerine dönük saldırılarının durma noktasına geldiği belirtiliyor. Koalisyon güçlerinin saldırılarını yoğunlaştırmasının kentin militanlardan kesin olarak kurtulması sonucunu doğurup doğurmayacağı henüz bilinmiyor.

ABD’li yetkililer Kobane’deki hedeflere saldırılarının artmasını, kenti kurtarmaktan çok saldıran militan yoğunluğunun artmasına ve medyanın kente olan ilgisine bağlıyor. ABD Savunma Bakanlığı basın sekreteri John F. Kirby konuyla ilgili olarak, “saldırılarımızın artmasının en önemli nedeni buradaki IŞİD militanı sayısının artmış olmasıdır” dedi.

'Militanlar sanıldığı kadar güçlü değil'
Washington Post gazetesine göre Kobane, Obama yönetiminin bir askeri zafer propagandası yapabilmesi için potansiyel teşkil ediyor. Gazeteye konuşan bir üst düzey hükümet yetkilisi son dönemde Kobane’deki hedeflerin tercih edilmesinin arkasında askeri gerekçelerin ötesinde motivasyonların bulunduğunu belirterek, “en önemli gerekçelerden biri, militanların sanıldığı kadar güçlü olmadığını göstermek istememizdir” şeklinde konuştu.

Yetkili ayrıca, Kobane’nin militanların yoğun saldırısına maruz kalışının ciddi bir medya ilgisiyle karşılandığını ve koalisyon saldırılarıyla birlikte bu hafta hafızalara kazınan görüntünün ABD saldırıları olduğunu kaydetti: “Attığımız askeri adımların basitçe bu kentin kameraların odaklandığı bir yer olmasından kaynaklandığını söylemek istemiyorum. Ancak, militanların kendilerini sundukları gibi sürekli ilerleyen bir güç olmadıklarını gösterme kaygısıyla hareket ettiğimizi söyleyebilirim.”

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, yoğunlaşan koalisyon saldırılarına ve kentteki direnişin devam etmesine rağmen Kobane’nin düşebileceğini söyledi. Washington Post’a konuşan ABD’li askeri yetkililer, IŞİD militanlarının kentin önemli noktalarını kontrol etmeye devam ettiğini düşünüyor.

Gazeteye konuşan Kobaneli Kürt savaşçıları, koalisyon saldırılarının yoğunlaşmasıyla birlikte durumun kendi lehlerine döndüğünü belirtiyorlar. Kobane Kantonu Dışişleri Bakanı yardımcısı, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) koalisyon saldırıları başlamadan önce kentin yarısına kadar geri çekilmiş durumdayken, saldırılarla birlikte yüzde seksenini kontrol etmeye başladığını söyledi.