Kızılhaç: CIA planlı işkence yapıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin hazırladığı rapor, eski ABD Başkanı George Bush döneminde CIA gözaltı merkezlerinde El Kaide tutsaklarına yapılan işkencenin "planlı ve sistematik" olduğunu ortaya koydu.

soL (DIŞ HABERLER) Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından 2007 yılında hazırlanan gizli bir raporda CIA'nın gözaltı merkezlerinde tutuklu bulunanlara planlı ve sistematik işkence yapıldığını ortaya koydu.

Washington Post Gazetesi'nin aktardığı ayrıntılara göre rapor 14 tutuklu ile görüşme olanağı bulan Kızılhaç görevlilerinin ifadelerine dayanıyor.

Raporun tamamına ulaşan Washington Post gazetesine göre tutuklular dayak, uykusuzluk, aşırı sıcaklık ve bazı durumlarda boğulma taklitleri gibi kötü muamelelere maruz kaldıklarını anlatıyor.

Rapor tutukluların düzenli olarak işkence gördüğüne yer verirken, bazı tutuklular elleri arkadan bağlı bir şekilde günlerce ayakta durmaya zorlandıklarını ifade ediliyor. Gizli raporda CIA'nın gizli cezaevlerinde "korkunç, insanlık dışı" uygulamalara tepki göstererek bunların Cenevre Konvansiyonları ile yasaklandığını kaydediyor.

Washington Post, bu belgenin yasaklanmadan önce en az beş kopyasının 2007'de yayınlandığına dikkat çekiyor.

ABD'nin sadece Afganistan'da 30, Irak ve Kuzey Irak'ta 20'ye yakın işkence merkezi bulunduğu belirtiliyor. CIA'nın Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'de de gizli merkezleri bulunduğu buralardan mahkumların gizli uçuşlarla başka işkence merkezlerine sevk edildiği biliniyor.

10 Mart günü de Birleşmiş Milletler uzmanlarının, CIA'nın gizli gözaltı hapishaneleriyle ilgili incelemede bulunacaklarını açıklamıştı.