Kimyasal silah saldırısında ipuçları kimi gösteriyor?

Suriye yönetimi, Halep'in Han El Esal semtine düzenlenen kimyasal silah saldırından muhalifleri sorumlu tutarken, muhalifler suçu yönetime atıyor. Ancak muhaliflerin daha önceki açıklamaları ve bugünkü saldırıya dair kimi ipuçları saldırının muhalifler tarafından gerçekleştirildiği iddiasını güçlendiriyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA, silahı muhalif grupları, Halep kırsalının Han El Esal bölgesine kimyasal maddeler içeren bir füze fırlattığını ve saldırı sonucu çoğu sivil 25 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Enformasyon Bakanı Ümran el-Zubi de yaptığı basın açıklamasında saldırıda uluslararası kanunlarca yasaklanmış bir silah kullandıklarına dikkat çekerken, “katliamdan” Başbakan Tayyip Erdoğan ve Katar'ı sorumlu tutu.

ÖSO sözcüsü Kasım Sadedettin ise kimyasal silah saldırısının “Esad güçlerince” gerçekleştirdiğini iddia etse de ipuçları saldırının faili olarak muhalifleri işaret ediyor

İpuçları

1. Kimyasal silahın kullanıldığı belirtilen Halep'in Han El Esal bölgesi geçtiğimiz hafta Suriye Ordusu tarafından ele geçirilmişti. Dolayısıyla iddiaya göre, Suriye Ordusu'nun, kendi kontrolü altında bulunan bir bölgede kimyasal silah kullanmış olması gerekiyor ki bunun herhangi bir mantıklı açıklaması gözükmüyor. Burada, eğer Suriye Ordusu kimyasal silah kullanımına başvuracaksa bunu neden bölgeyi kontrolüne almak için savaştığı sırada değil de kendi kontrolüne geçtikten sonra kullandığı sorusunu sormak gerekiyor.

2. Muhalefet yanlısı İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de kimyasal silah saldırısında hayatını kaybedenler arasında 16 Suriye askerinin olduğunu söyleyerek muhaliflilerin açıklamalarını yalanlamış oldu. Örgüt ayrıca, kimyasal silah saldırısının gerçekleştiği bölgenin geçtiğimiz hafta Ordu'nun kontrolüne geçtiğini hatırlattı.

Fotoğrafta bölge sakinleri ve sağlık görevlileri bir Suriye askerini hastaneye taşıyor.


3.Suriye'nin Birleşmiş Milletler'deki daimi temsilcisi Beşar Caferi geçtiğimiz Aralık ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği bir mektupta, Batılı güçlerin Suriye’nin kimyasal silah kullanmaya dönük planları olduğu yönündeki iddialarını yalanlarken, hükümetin düşman ülkelerin muhaliflere kimyasal silah sağlaması konusundaki endişelerini ile getirmişti. Caferi, dış destekli muhaliflerin Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanabileceğini ve sorumluluğu yönetime atabilecekleri tehlikesine işaret etmişti. Suriye Dışışleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad da yine Aralık ayında Suriye'deki muhalif gruplara kimyasal silah verilip bunların kullanılması durumunda da suçun yönetimin üzerine atılabileceğini söylemişti.

4. Ocak ayının başında da ÖSO'nun Türkiye'de yaşayan danışmanı Bassem El Dade'den adeta bugünü işaret eden bir açıklama gelmişti. Dade, Anadolu Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada kimyasal silah üretebilecek hammadde ve kapasiteye sahip olduklarını ve gerektiğinde bu silahları kullanabileceklerini söylemişti.

5. Aralık ayı başında sosyal paylaşım sitelerine düşen bir videoda asıl tehlikenin Suriye yönetimi değil muhalifler olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı. Görüntüler El Kaide bağlantılı militanların nasıl kimyasal silah ürettiğini gözler önüne sermişti. Görüntülerde militanlar Alevileri bu silahlarla öldürmekle tehdit etmişti.

(soL- Dış Haberler)