Kıbrıslı sendikalar AKP'ye isyan etti

Kıbrıs’ta örgütlü 17 sendika dün düzenledikleri basın açıklamasında AKP’nin ikiyüzlü bir Kıbrıs politikası güttüğünü belirterek isyan ettiler: “Sabah cami akşam kumarhane açıyorlar…”

Kıbrıs’ın en büyük sendikaları dün düzenledikleri basın açıklaması ile AKP hükümetinin Kıbrıs politikasını sert bir şekilde eleştirdiler. AKP’nin bir yandan Türkiye’de ki kumarhaneleri kapattığı belirtilen açıklamada, diğer yandan Kıbrıs’ı fuhuş ve kumar adasına çevirdiği ifade edildi.

“Kıbrıs Turizm Ülkesi, sizin sanayiye ihtiyacınız yok”
Kıbrıs’ta faaliyet gösteren 17 sendikanın ortak basın açıklaması Eğitim–Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada tüm baskılara rağmen ada halkının bağımsız ve demokratik bir ülkede yaşama isteklerinden vazgeçmedikleri ifade edildi.

Sendikalar basın toplantısında, yıllar önce Kuzey Kıbrıs’ta var olan ve binlerce insanın çalıştığı ve onlarca fabrikadan oluşan “Sanayi Holding” zamanın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince, “Kıbrıs Turizm Ülkesi, sizin sanayiye ihtiyacınız yok” denilerek kapattırıldığını ifade etti.

Toplantıda şöyle denildi: “Kuzey Kıbrıs’ta istihdam yaratan ve üretim yapan çorap fabrikaları, bisküvi fabrikaları, makarna ve dondurma fabrikaları, ayakkabı fabrikası, plastik boru fabrikaları, tefal tencere ve tava fabrikası, konfeksiyon atölyeleri de bir bir kapattırmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri’nden iktidarda olan her hükümet, Kıbrıslı Türklere ayrı bir model gömlek giydirdi. Sürekli değiştirilen ve bir türlü üzerimize uymayan bu gömlek her yırtıldığında da 'Kıbrıslı Türkler tembel, Kıbrıslı Türkler üretmiyor, Kıbrıslı Türkler hep memur olmak istiyor' suçlamalarıyla karşı karşıya kaldık.”

Türkiye Kıbrıs’a ambargo uyguluyor
Sendikalar, Kıbrıs’a Türkiye’nin dahi ambargo uyguladığını belirterek: “Ülkemiz ürettiğini satamadığı için üretimden kopartılmıştır. Nüfusunu bilmediği için planlama yapamayan, işsizlikten gençleri göç etmek zorunda kalan, kontrol edilemeyen nüfus nedeni ile başta sağlık ve eğitim sistemi olmak üzere tüm sistemleri çökme noktasına gelen, ve dışarıdan gelen kontrolsüz nüfus akışı ile her gün tecavüz, taciz, hırsızlık, öldürme, darp, yol kesme, çeteleşme, mafyalaşma, uyuşturucu, fuhuş gibi adi suçlar nedeni ile toplumsal travma geçiren Kıbrıslı Türkler bu politikalarla Kıbrıs’tan göç etmek zorunda bırakılmaktadırlar” dedi.

AKP ikiyüzlü davranıyor: Gündüz cami akşam kumarhane açıyorlar
Sendikalar yaptıkları açıklamada AKP Hükümeti’nin Kıbrıs konusunda ikiyüzlü davrandığını ifade ederek Türkiye’de İslamcı bir tonda konuşup, bu kimlikle hareket eden AKP’nin adada ki fuhuş ve kumarın artmasından sorumlu olduğu belirttiler. Açıklama şöyle devam etti: “AKP hükümetinin bir taraftan Türkiye’deki kumarhaneleri kapatırken bizdeki işbirlikçi hükümetler vasıtasıyla adamızı fuhuş, uyuşturucu ve kumarhaneler cennetine dönüştürmüşlerdir. Sayın Cemil Çiçek’in adamızdaki bir ziyaretinde sabah camii ve külliye açılışı, akşamda kumarhane açılışı yapması tutarsızlık ve art niyettir.”

Sendikalar açıklamanın devamında AKP ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Ulusal Birlik Partisi arasında imzalanan bir protokolle Kıbrıs Halkı’nın ekonomik olarak çöküntüye uğratıldığını ve emekçilerin birçok hakkını kaybettiğini savunarak bu protokolün neler getirdiğini sıraladılar:

“—Kuzey Kıbrıs’taki tüm kamu görevlilerinin maaşları dondurulmuştur. (2007 yılından beri hiçbir maaş artışı yapılmamıştır.)

—Tüm emekli maaşlarından (dullar dahil) vergi alınmaya başlanmıştır.

—Tüm Kamu çalışanlarının vergi muafiyetleri indirilerek maaşları aşağıya çekilmiştir.

—Sosyal Güvenlik Yasası ile (1 Ocak 2008) tüm kamu ve özel sektör çalışanlarının emeklilik yaşı 60’a yükseltilmiş, emekçiden kesilen prim oranları yükseltilirken, emeklilikte alınacak emeklilik maaşının formülü değiştirilerek aşağı çekilmiş, ikramiyeler kaldırılmıştır.

—Kamuya yeni işe girenlerin maaşları neredeyse asgari ücret seviyesine indirilmiş, üniversite mezunlarının maaşı yaklaşık net bin 500-bin 600 TL, Lise mezunlarının maaşı yaklaşık netbin 400-bin 450 TL, Öğretmenin maaşı yaklaşık net bin 500 TL seviyesine indirilmiştir”

Açıklamanın altında imzası bulunan sendikaların isimleri şöyle:

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen),
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş),
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu(Türk-Sen),
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (Ktams),
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (Ktös),
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (Ktoeös),
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş),
Belediye Emekçileri Sendikası (Bes),
Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen),
Kıbrıs Türk Kooperatif Çalışanları Sendikası (Koop-Sen),
Basın Emekçileri Sendikası(Basın-Sen),
Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen),
Kıbrıs Türk Ebe Ve Hemşireler Sendikası,
Telekominikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası(Tel-Sen)
Devrimci Genel-İş,
Emek-İş, Petrol-İş,
Daü-Bir-Sen,

(soL -Haber Merkezi)