Keşmir’de anlaşma sağlandı

Bir süredir Hindularla Müslümanlar arasında çatışmalara sahne olan Keşmir bölgesinde hükümetle Hindular arasında anlaşma sağlansa da, ayrılıkçı Hindular anlaşmayı tanımayacaklarını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Hindistan'ın Keşmir bölgesindeki Hindular, hükümetin nüfusun büyük bölümünün Müslüman olduğu bölgede kendilerine ibadet için toprak vermeyi kabul etmesi üzerine iki aydır sürdürdükleri gösterileri dün askıya aldı. Anlaşmanın, hükümetin her yıl Keşmir'deki 40 hektarlık bir bölgeyi geçici olarak Hinduların ibadetine açmasını öngördüğü bildirildi. Ayrılıkçı Hindular ise anlaşmayı kabul etmediklerini açıkladılar.

Hükümetin Haziran'da duyurduğu anlaşma bölgede yaşayan Müslümanlar arasında tepki yaratmış, bölgede hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Müslümanlar kararın Keşmir'in nüfus yapısını değiştirmeyi amaçladığını savunurken, hükümet Hinduların bölgeye yerleşmesinden yana olmadığını belirtmişti. Ancak hükümetin tepkiler üzerine kararı geri çekmesi üzerine Hindular büyük gösteriler düzenlemiş, bunun üzerine Müslümanlarla Hindular arasında çıkan çatışmalarda en az 39 Müslüman ve 3 Hindu ölmüştü.

Anlaşma Jammu bölgesindeki Hindular arasında büyük sevinç yaratırken, polis gösterileri önlemek amacıyla bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Polis, Keşmir'in Srinagar bölgesinde dün ayrılıkçılar tarafından düzenlenen gösteriye göz yaşartıcı gazla müdahale etti.