Katar'dan, Halid Meşal'e sınır dışı tehdidi iddiası

Katar'ın, Mısır'ın ateşkes görüşmelerinde artan rolü nedeniyle Hamas lideri Halid Meşal'i sınır dışı etmekle tehdit ettiği iddia edildi.

(soL - Dış Haberler) Al Hayat'ın haberine göre Katar Hamas'a İsrail'le olan savaş durumunu tekrar gözden geçirme konusunda baskı yaparak, Mısır'ın önerdiği uzun dönem ateşkesi kabul etmesi durumunda Hamas lideri Halid Meşal'i sınır dışı edeceği tehdidinde bulundu.

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre İsrailli bir yetkili Katar'ın ekonomik, politik ve diplomatik olarak terörist grupları desteklediğini, bölgenin gelişimine katkıda bulunmak yerine, terörü desteklediğini bildirdi.

Meşal ve diğer Hamas liderleri, 2012'de Suriye'de bulunan karargahlarını, bölgedeki iç savaş sebebiyle terk ederek Katar'ın koruması altına girmeyi tercih etti.

Bu durumun Katar'ın Hamas ve İsrail arasındaki görüşmeleri sabote edişinin ilk örneği olmadığı belirtiliyor. Temmuz ayı ortalarında Liebermann, Norveçli mevkidaşı Borge Brende'e Hamas'ın Mısır desteğiyle uzun dönemli bir ateşkese hazır olduğunu fakat Katar'ın "Mısır'ı önemsemeyin" mesajı vererek ateşkesi kabul etmemelerini söylediğini bildirmişti.

Lieberman aynı zamanda Brend'e Katar'ın etkinliklerini Türkiye ile koordine bir biçimde sürdürdüğünü ve her iki ülkenin de Mısır'ın desteklediği bütün ateşkes önerilerini reddetmesi için Hamas'a baskı yaptığını söyledi.

Son olarak Alman Kalkınma Bakanı Gerd Mueller ise Katar'ın Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren IŞİD gibi cihatçı grupları desteklediğini bildirdi.