Katar Emiri Hamas’ın davetiyle Gazze’ye gidiyor

Katar Emiri Şeyh Hamad el Tani’nin yarın Gazze’yi ziyaret edileceği bildirildi. Davetin bir süre önce Şam’daki siyasi bürosunu Doha’ya taşıyan Hamas’ın çağrısı üzerine gerçekleşeceği ileri sürüldü.

Hamas’a yakın Şihab Haber Ajansı, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa el Tani’nin yarın Gazze’ye bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi. Emirin 2007’de Gazze Hamas’ın kontrolüne girdiğinden bu yana bölgeyi ziyaret eden ilk Arap devlet başkanı olacağı belirtiliyor.

Ajansa konuşan, ismi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, Katar Emiri’nin salı günü Gazze’ye gelerek bazı projelerin açılışına katılacağını ifade etti. Öte yandan Hamas’tan ziyaretle ilgili resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak AFP’ye konuşan bir Filistinli yetkili, Katarlıların Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Gazze ziyareti konusunda görüştüğünü söyledi.

Katar’ın yüzü birden Gazze’ye döndü
İsrail’le herhangi bir gerilimi bulunmayan Katar’ın Filistin’e olan ilgisi özellikle “Arap Baharı” diye adlandırılan süreçle artmış bulunuyor. Geçtiğimiz ay Katar’ın Gazze özel temsilcisi Muhammed el Emadi, Doha’nın Gazze’nin yeniden inşası için 254 milyon dolar harcayacağını duyurmuştu. Şeyh Hamad’ın Gazze ziyaretinin amacının bu yatırımlar kapsamında başlatılacak bazı inşaat projelerinin açılışına katılmak olduğu kaydedildi.

Cumartesi günü AFP’ye konuşan Emadi, Kahire’nin söz konusu projeler için gereken malzemelerin Refah sınır kapısından nakledilmesine onay verdiğini açıklamıştı.

“Arap Baharı” ile gelen dostluk
Hamas’ın başbakanı İsmail Haniye geçtiğimiz ocak ayında ilk kez Katar’ı ziyaret etmişti. Özellikle Mısır’da Müslüman Kardeşler örgütünün iktidarı ele geçirmesiyle güçlenen Katar-Hamas ilişkileri, hareketin sürgündeki lideri Halid Meşal’in daha önce Şam’da bulunan ofisini Suriye’deki gelişmeler üzerine Doha’ya taşıması üzerine iyice artmış bulunuyor.

(soL-Dış Haberler)