Kasırga üzerinden insanlık dersleri

Küba`yı iki hafta önce sarsan Gustav kasırgasından sonra, ABD Küba`ya "yardım eli"ni uzatmıştı. Küba, yardım denilen şeyin ne olduğunu ABD`ye hatırlatmak zorunda kaldı.

soL (DIŞ HABERLER) Kasırgadan sonra ABD`nin Küba`ya gönderdiği yardım teklifini ve sonrasında gündeme gelen abluka tartışmalarını açıklığa kavuşturmak üzere, Küba Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, alınan önlemler nedeniyle can kaybı yaşanmayan, ancak ardında büyük hasarlar bırakan Gustav kasırgası nedeniyle ABD`nin Küba`ya yaptığı yardım teklifinden dolayı ABD`ye minnettar olduklarına dair bir mesaj gönderdiklerini ve ABD`nin felaketin etkilerini incelemek üzere göndermeyi teklif ettiği insani değerlendirme takımına ihtiyaçları olmadığını, çünkü bu çalışmanın Kübalı uzmanlarca çoktan yerine getirildiğinin söylendiği belirtildi.

Bakanlığın 3 Eylül`de gelen yardım teklifine 6 Eylül`de gönderdiği teşekkür mektubunun bir de notu vardı. Notta, Bakanlık, gerçekten Küba`ya yardım etmek istiyorsa ABD`nin Küba`ya ulaşmasını engellediği çatı yapımında ve inşaatta kullanılan maddelerin satılmasına izin vermesi ve ABD`li şirketlerin ülkeye gıda satmaları durumunda men edildikleri ticari yardımlarla ilgili kısıtlamaları kaldırmasını teklif ediyor.

Küba`nın ablukanın kaldırılmasıyla ilgili teklifi, ABD kamuoyunda tartışılmaya başladı. Hatta 4 Eylül'de Demokratların Başkan adayı Barack Obama, ABD`de yaşayan Kübalıların ailelerine yardım edebilmeleri için en az 90 gün olmak üzere seyahat, para havaleleri ve yardım yasaklarının kaldırılmasını önerdi. Küba Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, bir lütuf olarak sunulan bu teklifin insani boyutuna değinerek, bu yasağın zaten aslında hiç uygulanmaması gerektiğini belirtti. Bakanlık ayrıca bu adaletsiz ve ayrımcı yasağın insani yardım çerçevesinde Kübalılar için kaldırılmasının ve ABD vatandaşları için hâlâ yasak olmasının ne tür bir anlamı olduğunu açıklamanın zor olacağını belirtti.

Bakanlık, yarım yüzyıldır tek taraflı olarak uygulanan ablukanın insanlık dışı yönünü yeniden hatırlatarak, "şu anda ABD&acutenin doğu kıyıları Gustav kadar güçlü bir tehdit olan Ike kasırgasıyla karşı karşıya. Bu durumda uluslararası hukuka BM Genel Kurulu`nun oy birliğiyle almış olduğu karara uygun olarak tek doğru ve ahlaklı davranış, bu zalim ve acımasız ekonomik ve ticari ablukanın kaldırılması olacaktır" dedi.

ABD`nin kasırga sonrasında gündeme gelen bu süreçte "ablukayı kaldırmayacağız" açıklaması üzerine gerçek anlamda yardım etme konusunda samimi olmadığı su yüzüne çıktı. Diplomasiden başka hedefi olmayan bu yardım teklifinin içyüzünün Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından deşifre edilmesi, ABD`nin Küba`ya olan düşmanca tutumunu bir kez daha göstermiş oldu.