Karzai: Afganistan hiçbir zaman kukla devlet olmayacak

Karzai, NATO genel sekreteriyle yan yana katıldığı basın toplantısında hükümetinin yabancı ortaklarının Afganistan’ın bağımsızlığına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan başkanı Hamid Karzai, dün Kabil'de düzenlenen basın toplantısında "Afganistan ... hiçbir zaman kukla devlet olmayacak" şeklinde tuhaf olduğu ölçüde alışılmış bir açıklama yaptı. Karzai, yıllardır Amerikan kuklası olmadığını iddia ediyor.

Karzai, toplantıda, "uluslararası camia" olarak nitelediği NATO devletlerini Afganistan'ın işlerine burunlarını sokmamaları konusunda uyardı. Karzai'nin bu çıkışının, yaklaşan başkanlık seçimleriyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Karzai, Ağustos'taki başkanlık seçimleri öncesi, bir yandan etkisini giderek artıran Taliban muhalefetiyle diğer yandan batının hoşnutsuzluğuyla karşı karşıya. Bir süredir, Barack Obama ve kimi Avrupa hükümetleri, Karzai yönetimini "etkisiz ve yozlaşmış" olmakla eleştiriyordu.

Obama'nın ABD'nin Afganistan stratejisi hakkında bir yeniden inceleme istediği biliniyor. İncelemenin sonuçlarının bu ay sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Obama, ayrıca, NATO güçlerine büyük sorun çıkaran Taliban etkinliğine karşı, Afganistan'a binlerce yeni Amerikan birliği göndermeye karar vermişti. Obama yönetimi, diğer NATO ülkelerinden de ellerini daha fazla taşın altına koymalarını talep ediyor.

Obama yönetiminin yeni stratejisinde kendisine rol biçilmemesinden kaygılanan Karzai, basın toplantısında, uluslararası camianın görevini ancak Afgan halkının desteğiyle yürütebileceğini söyledi. ABD'ye ve uluslararası camiaya terörizmle mücadelede ve ülkenin yeniden yapılanmasında bugüne kadar yaptıkları için müteşekkir olduklarını söylemeyi de ihmal etmedi.

Bir Afgan gazetecinin, taşrada operasyon yürüten uluslararası güçlerin bölgedeki yerel liderleri destekleme girişimlerine dikkat çekmesi üzerine, Karzai, kimilerinin merkezi hükümeti güçsüzleştirmeye çalıştıklarından ve bu çabanın arkasında kimlerin olduğunu söylemediklerinden şikayetçi oldu.

"Bu onların işi değil" diyen Karzai, "iyi bir yönetim mekanizması yaratmak Afgan halkının işidir" diye devam etti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler, Afganistan ve Irak büyükelçiliği görevlerinde bulunmuş olan Zalmay Khalilzad, The New York Times'a Ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Obama yönetimini, Afgan merkezi hükümetini harcama pahasına yerelliklere odaklanma stratejisinin "düşmanca bir politika olarak algılanacağı" konusunda uyardığını söylemişti. Afgan kökenli bir Amerikalı olan Khalilzad, "kimileri bunu Afganistan'ı parçalama çabası olarak görecektir" demişti.

Kimilerinden kasıt Karzai olsa gerek ki, basın toplantısında "Afganistan'ın onuruna saygı gösterildiği sürece biz de müttefiklerimize karşı saygılı olacağız. Afganistan şimdi kendi topraklarının sahibidir ve kimse ülkemizi bölemez" açıklamasında bulundu.